Astronomska udruga Vidulini: Na jesen prvi hrvatski satelit kreće u svemir

0
Marino Tumpić
Marino Tumpić

„Ustvrdili smo sve tehničke parametre i prvi istarski tj. hrvatski satelit u rujnu kreće u svemir“, izjavio je Marino Tumipić iz Astronomske udruge Vidulini na konferenciji za medije 19. ožujka u Puli.   

„Da ne bude zabune, mi nećemo slati ljude u orbitu, ali cilj nam je poslati prvi hrvatski satelit u orbitu, što nekad nije bilo izvedivo jer nismo imali ozbiljan svemirski program“, pojasnio je Tumpić i dodao da im je u radu velika pomoć bila Istarska županija, ured kulture te Zajednica tehničke kulture, gradovi Pula, Pazin i Rovinj.

„Više od svega želimo upoznati javnost s ovime što radimo. Naime, riječ je o realnom programu u sklopu kojeg rade ljudi s mnogo znanja. Članovi naše udruge stručnjaci su iz Istre, ali i ostatka Hrvatske“, kaže Tumpić

17. i 18. ožujka u prostorijama Istarske razvojne agencije u Puli održano je nekoliko tematskih sastanaka u vezi daljnjeg razvoja Istarskog svemirskog programa. Uroš Todorović Mikšaj, Gabrijel Erman, Tomislav Cmrečnjak, Zoran Ereš, Tomislav Mujić, Petar Gljušćić, Marcela Rasonja, Marino Tumpić, Ogren variola, Zlatko Orbanić i Vilko Klein biti će nositelji razvoja i konstrukcije dvije atmosferske sonde . Naime, sonde HISTRION-5 i HISTRION-6 te njihovi derivati biti će u cijelosti razvijene, testirane i lansirane tijekom ove godine.

Sustav je već isproban pa su tako tri sonde tijekom 2010. i 2011. godine već poslane u orbitu i odradile su svoje misije. Sonde su poslane na visinu od 17.000 metara i vratile su se s tehničkim informacijama, ali i fotografijom Zemlje iz stratosfere. Slijedi lansiranje iduće dvije sonde.

„Lansiranje prve sonde planirano je za lipanj, a druge za kolovoz ili rujan. HISTRION-5 će po prvi puta omogućiti direktan, tzv. real-time prijenos slike i videa tijekom lansiranja, penjanja i leta sonde. Dvosmjerna radiokomunikacija Zemaljskog kontrolnog centra i letjelice biti će ostvarena wirless protokolima koji su već testirani. Njima će se prenositi i telemetrija. Derivati ove letjelice biti će ispitani i tijekom njezina postavljanja i leta na paragliderima i avionima, a potom lete u orbitu na posebnim balonima“, rekao je Tumpić.

Nakon misije HISTRION-5 slijedi prijenos iskustava, konstrukcija nove opreme i uređaja te lansiranje i letovi sonde HISTRION-6. „Ta će letjelica zapravo biti konstruirana po svim standardima i zahtjevima svemirskih letjelica. Nakon njenih ispitivanja i letova na jesen ove godine konstruktori će načiniti završne preinake i podešavanja, a nakon toga završna inačica HISTRION-6 bit će upućena u Ameriku, u Interorbital systems na njezino lansiranje u svemir. Ono se, prema informacijama iz Amerike očekuje krajem 2012. godine“, rekao je Tumpić ne skrivajući uzbuđenje.

„Važno je istaknuti kako se cijeli program atmosferskih sondi provodi korak po korak s ciljem da iz tog programa proizađe prvi hrvatski satelit, koji će se zvati Istra sat“, dodao je istaknuvši važnost edukacije koju članovi udruge stječu radom na programu, a koja će im itekako biti korisna u budućnosti. „Želimo javnosti poslati poruku da danas ništa nije nemoguće i da si treba zadati realne okvire i u sklopu njih raditi“, naglasio je Tumpić. „Amerikanci koji imaju budžet od pola milijuna dolara lako mogu kupiti gotovu sondu i poslati je u orbitu. Mi, pak, imamo samo entuzijazam i znanje, no tu je i zadovoljstvo iskustvom stečenim tijekom rada na sondama i uspjeh koji je u konačnici veći, s obzirom na uloženi trud “, veli Tumpić i dodaje kako često u rad ulažu vlastita sredstva.  

Idućih će mjeseci dvadesetak stručnjaka raditi na usavršavanju opreme kako bi ona na vrijeme bila spremna za lansiranje iz Amerike. Nakon 30 do 90 dana vratit će se i dati nam informacije o kozmičkom zračenju, temperaturi, veličini magnetskog polja i slično, ali što je, prema riječima Tumpića još važnije, sliku Zemlje iz svemira za koju će biti zaslužni naši, domaći ljudi, a ne Internet s kojeg smo do sad skidali slike Zemlje iz svemirske orbite. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa