Za Brijune Rivijeru traže se investitori čak u Kini i Rusiji

0
 Lokalitet Katarina u predgrađu Pule, jedna od lokacija budućeg projekta Brijuni Rivijere
Lokalitet Katarina u predgrađu Pule, jedna od lokacija budućeg projekta Brijuni Rivijere

S Brijuni Rivijerom, 2 milijarde kuna teškom istarskom investicijom koju su najavljivali bivša šefica Vlade Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić, u ovoj se godini sigurno neće dogoditi ništa, piše Jutarnji list.

Aktualna Vlada još nije odgovorila na jedinu pristiglu ponudu za lokalitet Katarina u predgrađu Pule. Kao što je poznato, za tu je lokaciju konkurirao biznismen Danko Končar koji sa 46 milijuna eura planira na tom prostoru izgraditi dvije marine i hotel s četiri zvjezdice i prateće sportsko-rekreacijske sadržaje. Njegovu je ponudu stručno povjerenstvo ocijenilo prihvatljivom, no Vlada se još nije očitovala. Ako se to ovih dana i dogodi nema ni teoretske šanse da se investicija pokrene u ovoj godini jer prethodno treba donijeti DPU.

Za druge dvije lokacije iz tog istarskog megaturističkog projekta, Pinetu i Hidrobazu, još uvijek nema niti jednog zainteresiranog investitora. Vlada je zbog toga natječaj produljila za četiri mjeseca, točnije do 16. svibnja ove godine, što je aktualni zadnji rok za predaju ponuda. Iz izvora bliskih projektu doznajemo da se krenulo u animiranje potencijalnih investitora, a ciljane destinacije gdje ih se traži su Kina, Rusija i Južna Amerika.

Upućeni kažu da kapitala za te projekte nema u Europi, SAD-u niti arapskim u zemljama, gdje se do sada najviše lobiralo, a činio je to osobno župan Jakovčić na višednevnim turnejama od Dubajia do New Yorka. Među zainteresiranim investitorima spominjali su se arapski šeici, bogati biznismeni, čak i Donald Trump, no njihov se interes fokusirao isključivo na brijunsko otočje koje je objektivno i jedini pravi mamac za moćne investitore.

Ministar turizma Veljko Ostojić najavio je da bi već ove godine mogli pokrenuti koncesioniranje smještajnih objekata na Brijunima i Plitvičkim jezerima, dvjema top-hrvatskim turističkim destinacijama.

U Upravi nacionalnog parka Brijuni tu najavu ne žele komentirati, a vjerojatni razlog je to što aktualni ravnatelj Eduard Kolić svaki dan očekuje smjenu. On kao HDZ-ov kadar tu funkciju ne može zadržati. No, Kolić će svom nasljedniku ostaviti temeljito renoviran najveći hotel na Brijunima, Istru, kao i planove za preuređenje malih vila koje bez problema nalaze goste.

Ako se za investiranje u brijunsko područje odluči i slavni glumački par Jolie- Pitt, koje je nedavno u tom pravcu animirao Rade Šerbedžija, bila bi to najpoželjnija moguća reklama za ulagače u to ekskluzivno otočje na zapadnoj  strani Istre, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa