Storywood otvorio Visualiu, fešta svjetla traje do 14. svibnja

0
Marko Bolković, direktor festivala Visualia, Sanja Cinkopan Korotaj iz TZG Pule, Jasmina Nina Kamber i Darko Komšo
Marko Bolković, direktor festivala Visualia, Sanja Cinkopan Korotaj iz TZG Pule, Jasmina Nina Kamber i Darko Komšo

Svečanim otvorenjem izložbe Storywood u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli 12. svibnja počela je četvrta po redu Visualia. Domaće pulske snage, autori izložbe Vibor Juhas i Manuel Šumberac, uz veliku podršku Arheološkog muzeja Istre, posjetiteljima su omogućili da se ponovo vrate u djetinjstvo, a djeca su definitivno uživala u interaktivnim instalacijama čudesne Čarobne šume.

Tijekom Visualije, razgledavanje izložbe je besplatno, a vrata muzejsko-galerijskog prostora otvorena su u subotu i nedjelju od 9 do 24 sata.

Nakon Festivala, izložba će biti otvorena svakoga dana od 9 do 23 sata. Velik broj posjetitelja otvorenja izložbe, nakon otkrivanja nove pulske čarolije, nastavilo je s istraživanje centra Pule te uživalo u brojnim svjetlosnim interaktivnim instalacijama. Ovogodišnji program održava se na 12 lokacija s više od 20 instalacija. Što Visualia nudi potražite danas i sutra na Giardinima, Portarati, De Villeovom usponu, na Danteovom trgu, u Parku grada Graza, Ulici Sergijevaca, na Forumu, u Kandlerovoj ulici, Titovom parku, Parku kralja Petra Krešimira, na Rivi i naravno pogledajte izložbu u Svetim Srcima. Svakoga dana održat će se isti program s razlikama, odnosno dodatnim programima, u subotu.

Noordung u Kandlerovoj
Noordung u Kandlerovoj

Programi koji iziskuju da ih posjetite u točno određenom vremenskom periodu su D-Stroy (video mapping) na Forumu od 21.45 do 22 sata, Lighting Giants i Dancing with Giants u 22.15 sati te From Idea into Reality, u čast stošezdesetoj godišnjici brodogradilišta Uljanik, svake večeri s početkom u 22.30 sati na Rivi. Izdvojeni program, također za subotu, je Dancing with Giants koji su osmislili i realizirali u suradnji tvrtka Skira i solist te dupli kvintet pulskih glazbenika Muzičke akademije iz Pule. Ovaj poseban doživljaj možete pogledati na Rivi u subotu s početkom u 22.15 sati. Detaljan program možete potražiti na FaceBook stranici Festival Visualia http://www.facebook.com/FestivalVisualia.

From idea into reality na Rivi
From idea into reality na Rivi

Nakon samo tri godine, Visualia privlači publiku iz zemlje i inozemstva programom koji prati svjetske trendove iz područja audiovizualne umjetnosti. Bogatstvo međunarodnog festivala Visualia je sudjelovanje inozemnih umjetnika koji dolaze u Pulu. No, još veću vrijednost Festivalu daje sudjelovanje domaćih snaga iz udruge Sonitus koji kreiraju program te znaju odabrati posebne lokacije čime uspješno realiziraju jedinstvene svjetlosne instalacije. Organizatori festivala Visualia su udruga Sonitus iz Pule, TZG Pule i AMI.

Uz pokroviteljstvo Grada Pule, Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Istarske županije, iz godine u godinu manifestacija postaje bogatija raznovrsnim programima. Ove godine, zahvaljujući uspjehu na jednom europskom projektu, gostuju umjetnici iz Portugala, Poljske i Slovenije. Osim toga, dolaze i francuski umjetnici, a Festival se širi  po novim pulskim lokacijama.

Waterlight graffiti na Giardinima.jpg
Waterlight graffiti na Giardinima.jpg

Projektom Spectrum 2016 - Transnational Light, ovogodišnja Visualija ušla je u europsku razmjenu umjetnika, radova i iskustava između četiri europska festivala svjetla. U sklopu projekta surađuju festivali Lumina, Bella Skyway, Svetlobna Gverila i Visualia. Tako da je dio programa sufinanciran sredstvima programa Europske unije - Kreativna Europa. Upravo iz ove suradnje građani i posjetitelji će moći pogledati instalacije Lighting Paintings (Portugal), Yours for You (Poljska) i Night Visitors (Slovenija).

VisuaLab/EduSplash-multimedijska platforma za edukaciju i razvoj predstavit će radove polaznika dviju radionica: VJ i mapping u Titovom parku koji će se prikazivati sve tri festivalske večeri te prezentacijau radova polaznika Ableton Lab radionice koja će se održati samo u subotu od 21 do 24 sata. Također u subotu, održat će se zatvaranje festivala u Beck's Klubu do 5 sati ujutro uz nastup sljedećih DJ-a: DJ Bebe, MGK aka Bljusht i Innaca.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa