Mijandrušić o Organiću: Za 25. godišnjicu obaramo svjetski rekord

0
Organizacijski odbor susreta: Ariana Švić, Laura Širol, Ivan Mijandrušić i Nensi Fonović Rade
Organizacijski odbor susreta: Ariana Švić, Laura Širol, Ivan Mijandrušić i Nensi Fonović Rade

Odsviravši nekoliko tonova na organiću i napomenuvši da je to bila najčešća razonoda dok se nekoć čuvala stoka, načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić započeo je 12. svibnja konferenciju za novinare posvećenu 21. Susretu svirača na usnim harmonikama „Zasopimo na organić“. Susret je zakazan za 15. svibnja na graćaškoj placi, a u slučaju kiše bit će u Općinskoj vijećnici, poznatijoj kao „Špital“.

Prijavljeno je šezdesetak izvođača, a njih sedam, najavio je načelnik, tom će prilikom dobiti jubilarne nagrade, i to tri za deset, te po dva za 15 odnosno dvadeset godina sudjelovanja. „Manifestacija je to s kojom je krenuo naš poznati čuvar narodne tradicije Renato Pernić. Prvi je susret bio sredinom devedesetih i na njemu su sudjelovala 23 izvođača. Sudionici su se sakupili u konobi i bilo ih je gotovo koliko i publike. Danas je iza nas 21 godina organiziranja tog susreta, koji je svake godine sve više rastao“, rekao je Mijandrušić.

Najavio je da će za jubilarnih 25 godina pokušati oboriti svjetski rekord po broju sudionika tog susreta svirača usne harmonike, koji više nije jedini u Hrvatskoj. Naime, od lani u Zadru se održava festival „Zvuci zavičaja“ a u Sloveniji je od ranije poznat susret „Ah te orglice“. I na ovom će susretu u Gračišću biti gosti iz Dalmacije i Slovenije, a pažnja će se posvetiti i samom instrumentu, koji će se moći kupiti na licu mjesta. U Hrvatskoj se on više i ne izrađuje te ga je teško nabaviti, ali na susretu će biti gosti iz slovenske općine Mengeš, inače poznate po proizvodnji glazbala.

Program, koji počinje u 16 sati i trebao bi trajati do 18, vodit će Vladimir Pernić i Melita Gržić Pincin. Na upit o financijskoj strani organizacije, Mijandrušić je rekao da im je znatno teže otkako općina više nema status brdsko-planinskog područja, te da sva organizacija leži na Općini. Ipak, sve se uspije realizirati za nekih 15 tisuća kuna. Među gostima će biti i grupa Čarlijevi Angeli i Miro Božić, koji je, po mišljenju Mijandrušića, najbolji svirač na usnoj harmonici kojeg je imao prilike čuti. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa