Istarski laburisti: Istrani će odvoz otpada plaćati tri do pet puta skuplje

0
Konferencija za novinare Istarskih laburista
Konferencija za novinare Istarskih laburista

„Zbog promjene modela u sustavu gospodarenja otpadom na razini RH koji više u sklopu Županijskih centara za gospodarenje otpadom ne predviđa MBO tehnologiju, sada je izvjesno da će stanovnici Istre najskuplje plaćati odvoz otpada. Sada se pokazalo da je predviđena MBO tehnologija zastarjela i nije u skladu s kružnim gospodarstvom na što smo i sami upozoravali još prije osam godina, nudeći MCI tehnologiju gospodarenja otpadom kojoj je glavna intencija bila potpuna obrada svog komunalnog otpada na način da sve što se unutar sustava obradi, dalje prodaje (pvc, staklo, papir). Upravo ti naši prijedlozi bili su na tragu novog modela gospodarenja otpadom u Hrvatskoj,“ poručuju Istarski laburisti s konferencije 11. svibnja.

"Prema našim saznanjima, računi na kraju mjeseca građanima Istre bit će i od tri do pet puta skuplji, kada s radom krene novi ŽCGO Kaštijun. U ovom trenutku, cijena klasičnog zbrinjavanja otpada bez MBO-a u Istri iznosi 10 eura po toni, dok bi nakon što ŽCGO Kaštijun krene s radom, cijena mogla iznositi između 100 i 130 eura po toni. "U toj cijeni nije uračunato zbrinjavanje RDF ili SRF. Apeliramo na predstavnike osnivača da na vrijeme zaštite građane, ne porukama već konkretnim mjerama i poduzmu sve što je u njihovoj moći da se rasterete građani koji ne smiju ispaštati zbog promjene okolišnih politika", ističu. Svjesni su da je cijeli koncept, a time i MBO tehnologija Istarskoj županiji nametnuta od strane Ministarstva zaštite okoliša a osobito se za nju zalagao tadašnji državni tajnik koji je ujedeno bio pregovarač za poglavlje 27 (okoliš) s EU.

Dva moguća rješenja

"Međutim, činjenica je da ovdašnje vlasti nisu prihvaćale alternativna rješenja te je upravo MBO tehnologija predstavljena kao najbolji model. Treba reći da će se izgradnjom ŽCGO Kaštijun u koji je dosad uloženo cca 45 milijuna eura za tu zastarjelu tehnologiju, uvelike uvećati cijena zbrinjavanja otpada u odnosu na cijenu odlaganja koja je bila do sada", poručuju u IL-u. IL-ovci ističu da se nameću dva pravca rješenja. „Kako je proces MBO tehnologijom polovično rješenje, izgraditi treba potrebnu tehnologiju za završnu fazu korištenja SRF-a (produkta MBO teh.) u postrojenjima za proizvodnju energije , kako građani ne bi morali plaćati ''uslugu'' raznim pogonima za uništenje istog SRF-a, čime dodatno poskupljujemo cijenu našim građanima. Uz adekvatnu tehnologiju možemo zbrinuti osim sto tisuća tona komunalnog otpada godišnje i 18 tisuća tona mulja iz pročišćivača u Istri“, rekli su na konferenciji poručivši da je to prva opcija.

Druga je da takva situacija postane poticaj za izgradnju sortirnica i kompostane na toj lokaciji, kao i na lokacijama pretovarnih stanica. „Naime, cijena sirovine koja se izdvoji MBO tehnologijom nema tržišnu vrijednost, dok sirovine izdvojene primarnom selekcijom imaju dobru cijenu na tržištu sirovina. Jedino što se nameće pitanje kako motivirati građane da vrše primarnu selekciju svog kućnog otpada i razvrstavaju u pet različitih kanti, a da istovremeno dobivaju visoke račune za odvoz tog istog otpada. Napominjemo da se RH u tijeku pristupanja EU obvezala i potpisala ciljeve koje treba dostići u izdvajanju korisnog otpada iz miješanog komunalnog otpada,“ kažu.

Ne trebaju nam penali

Tako, do 1. siječnja 2020. godine RH treba osigurati pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje papira, metala, plastike i stakla u kućanstvima u minimalnom udjelu od 50-70 posto mase otpada. U slučaju kašnjenja i nepridržavanja zadanih rokova zemlje članice plaćaju penale, primjerice Grčka i do 60 tisuća eura dnevno do ispunjenja ciljeva. „Stoga smatramo da što prije treba pronaći rješenje kako bi se zaštitili građani Istre koji ne smiju biti kažnjeni zbog tuđih promašaja. Smatramo da građani ne smiju biti dovedeni pred gotov čin i u slučaju izgradnje trećeg bloka Plomina C, za što će nova Vlada ipak inzistirati na korištenju ugljena kao energenta. Želimo vjerovati da vodstvo županije neće prihvatiti nametnutu odluku vlade RH zbog navodnih 200 radnih mjesta (marikultura, vojni aerodrom), u zamjenu za isto toliko oboljelih zbog zagađenja, a nakon toga skupa sa građanima prozivati tu istu vladu“, kažu u IL-u.

Napominju da imamo već dovoljno potencijalnih zagađivača u našoj županiji, o čemu nažalost svjedoče brojna oboljenja građana , a manje vjerodostojnih rješenja protiv štetnog djelovanja pojedinih zagađivača okoliša i zdravlja građana. „Ovih je dana predsjednica RH potpisala deklaraciju o dekarbonizaciji, dok nama vlada nameće ugljen kao energent u termoelektrani Plomin C, a paralelno ukida status regionalne bolnice u Puli na štetu zdravlja naših građana“, kažu IL-ovci.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa