Pulsko brodogradilište izradilo superbrzi neprobojni čamac, ali nitko ga ne želi kupiti

0
Medicinska varijanta superbrzog čamca (foto: Jutarnji list)
Medicinska varijanta superbrzog čamca (foto: Jutarnji list)

Pulsko brodogradilište Olimp Nautica izgradila je u suradnji s Brodarskim institutom iz Zagreba superbrzi čamac neprobojan za metke, međutim, niti jedna institucija u Hrvatskoj ne želi ga kupiti, piše 5. svibnja Jutarnji list, prenoseći tekst iz Globusa. Temelj uspješno obavljene akcije u nekom izvanrednom stanju jest brzina dolaska na područje intervencije. A za to bi i policiji i liječnicima poslužio superbrzi čamac M-46. Riječ je o proizvodu domaće pameti i domaće brodogradnje.

U projektu Olimp Nautice sudjelovali su i stručnjaci Brodarskog instituta iz Zagreba, a dva broda izgrađena su u brodogradilištu Olimp Nautice u najvećem istarskom gradu. Osim njih na brodu su radile još četiri kompanije – SCAM Marine, Uljanik Vodnjan, Belcom Rijeka i Adriatic Zadar. Razvoj trupa broda započeo je 2008., a prototip je bio završen i porinut u more na Uskrs 2010. godine.

U razvoj broda uloženo je oko četiri milijuna eura domaćeg kapitala. Napravljena su dva tipa broda, s kabinom i bez kabine. U dosadašnjim testiranjima brodovi su prešli oko 300 tisuća milja, piše Jutarnji list.

Trup mu je izrađen od najtvrđega kevlara, otporan je na metke, juri brzinom od 50 čvorova i stiže od Pule do Splita za 2 sata i 20 minuta, a za potrebe hitne medicinske pomoći brži je i efikasniji od helikoptera, pa bolesnika s Visa preveze do Splita za samo 45 minuta. Cijena mu je 500 tisuća eura, no država nije zainteresirana, navodi Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa