Jesu li se hrvatski bogataši spremni odreći dijela zarade kao pomoć za izlazak iz krize?

0
Bogatstvo Ante Vlahovića, najvećeg dioničara rovinjske Adris grupe, procijenjeno je na 666 milijuna kuna (90 milijuna eura).
Bogatstvo Ante Vlahovića, najvećeg dioničara rovinjske Adris grupe, procijenjeno je na 666 milijuna kuna (90 milijuna eura).

Nakon Italije, koja je već zarezala u primanja najbogatijih, i francuski su industrijalci ponudili da će plaćati veće poreze kako bi zemlja izašla iz krize. I u drugim zemljama bogataši se nude da žrtvuju dio vlastitih prihoda radi povoljnog okruženja za širenje svojih biznisa. Direktori 16 francuskih tvrtki, među kojima su nasljednica kozmetičkog carstva L' Oreala Liliane Bettencourt i direktor naftnog giganta Totala, pozvali su Sarkozyja da ih dodatno oporezuje, pa je on najavio da će proračun za 2012. od bogatih uzeti 5 do 10 milijardi eura, piše Večernji list.

U Hrvatskoj tu temu zasad potenciraju samo mediji, a na njihove upite pojedini tajkuni načelno se izjašnjavaju za pravedniju poreznu raspodjelu. Konkretni se potezi očekuju tek nakon što se formira nova vlada, no njezini prvi potezi neće imati utjecaja na proračun za 2012. Nakon izbora možda se mjesecima neće znati tko će biti mandatar za sastav nove vlade. Sve se može rastegnuti do proljeća, a nova će vlada tražiti sto dana. Proći će još nešto vremena dok se novi ministri usklade i dogovore, a ona počinju godišnji odmori.

Hrvatska ima samo 2000 poreznih obveznika koje zahvaća najveća porezna stopa. To su uglavnom menadžeri velikih poduzeća, pojedini političari, odvjetnici i pokoji sportaš. Dohodak najčešće nije mjerilo bogatstva, mnogo bogataša nalazi se u sivoj zoni i privatnu imovinu skriva unutar imovine tvrtki. Sadašnja se vlada često pravdala da zbog nesređenih gruntovnica nema dobar uvid u imovinu svojih građana.

Ono što nije učinila država, pokušali su mediji, pa je tako hrvatsko izdanje magazina Forbes izračunalo da je najbogatiji Hrvat Ivica Todorić, prvi čovjek Agrokora. Njegovo je obiteljsko poslovno carstvo procijenjeno na 3, 9 miljardi kuna (oko 538 milijuna eura.) Iza njega slijedi Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, s nešto manje od 900 milijuna kuna (oko 124 milijuna eura). Bogatstvo Ante Vlahovića, najvećeg dioničara rovinjske Adris grupe, procijenjeno je na 666 milijuna kuna (90 milijuna eura). Dionice drugog rovinjskog menadžera Plinija Cuccurina vrijede oko 422 milijuna kuna (58 milijuna eura), a slijedi hotelijer, vlasnik HUP-a Zagreb Anđelko Leko, sa 408 milijuna kuna (56 milijuna eura), a sedmi vlasnik Francka Milan Artuković sa 254 milijuna kuna (35 milijuna eura) dionica, piše Večernji list

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA