Miletić povodom Dana Grada Pule: Decentralizacija je realnost i više se ne može ignorirati

0
U INK je svečano obilježen Dan Grada Pule – Dan oslobođenja Grada
U INK je svečano obilježen Dan Grada Pule – Dan oslobođenja Grada

Povodom Dana Grada Pule – oslobađanja Grada u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula 5. svibnja održana je središnja proslava prilikom koje su dodijeljena javna priznanja Grada Pule.

Na samom početku održana je glazbena izvedba zajedništva i suživota tria Ad Libitum pod nazivom „Naše male pulske nacije“ koja je ukratko predstavila glazbeni izričaj pulskih nacionalnih manjina. Uslijedila je zanimljiva projekcija filma „Slika koja govori više od tisuću riječi“ koja je ukratko prezentirala najveća postignuća Grada u posljednjih 12 mjeseci.

Gradonačelnik Boris Miletić poželio je gostima dobrodošlicu te je kazao kako oslobađanje Pule spada u jedan od najvažnijih dana u bogatoj pulskoj povijesti.

„Prilika je to da, tradicionalno, odamo počast svima koji su svojim djelovanjem zadužili ovaj grad. Hrabri su borci na današnji dan oslobodili ovaj prelijepi grad te su ga sami uz puno ljubavi i rada nakon rata i izgradili. No, i danas u našim građanima vidim jednaki potencijal i želju za boljim i bržim razvojem. Nakon dugo vremena kopanja, realizacije velikih i značajnih razvojnih projekata poput izgradnje obalnog kolektora i plinofikacije grada, simbolički rečeno krenuli smo iz zemlje prema gore, obnavljajući naša pročelja i parkove. Smatram, a jednako vjerujem smatraju i svi moji sugrađani, da je realnost decentralizacije prevelika da bi se iznova ignorirala. Mi znamo kako našim resursima brže i bolje upravljati i vjerujem da smo i više nego sposobni postati lokomotiva razvoja koja će za sobom povući i ostatak države“, rekao je Miletić.

Uz gradonačelnika Miletića okupljenima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek koji je podsjetio da su Puljani prije 71 godinu izabrali pravi put temeljnih vrijednosti koje smo dužni prenositi na našu djecu. „Antifašizam je naša tradicija kojom se ponosimo, ona je sastavni dio demokracije i naš način života kojeg nećemo zaboraviti“, istaknuo je Cvek.

Svojim uvodnim govorima uzvanike su pozdravili istarski župan Valter Flego i zastupnik u Europskom Parlamentu Ivan Jakovčić. Flego je naglasio kako je Pula uistinu primjer grada koji promišlja i koji živi za svoje građane, a Jakovčić je, osim istaknutih vrijednosti suživota i tolerancije, napomenuo i probleme s kojima se današnja Europa suočava te nužnosti očuvanja europskog zajedništva.

Dobitnici godišnjih priznanja

Na kraju svečane Sjednice gradonačelnik Boris Miletić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek uručili su za osobite doprinose i postignuća posebna priznanja gradonačelnika: tvornici stakla Duran d.d., Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Ljubici Đukanović za uspješnu karijeru u zdravstvu, Sigurnoj kući Istra, te pulskim sportašima hrvatskom judo reprezentativcu Dominiku Družeti i Ani Bašić. Povelja Grada Pule dodijeljena je trgovačkom društvu Tehnomont d.d., Grb Grada Pule članovima tima Udruge Sonitus, a Nagrade Grada Pule za „životno djelo“ Neti Žiković za višegodišnji rad i posebne uspjehe u unaprjeđivanju gospodarstva, znanosti, kulture, obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa