Vitasović zadovoljan projektom smanjenja zagađenja i očuvanjem biološke raznolikosti u maslinarstvu

15.03.2012 - 12:03
Davor Mrzlić i Klaudio Vitasović
Davor Mrzlić i Klaudio Vitasović

Projektom „ZOOB – Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo“ koji završava krajem ožujka, a trajao je dvije godine i sedam mjeseci, izuzetno je zadovoljan gradonačelnik Vodnjana, Klaudio Vitasović. Kako je istaknuo na konferenciji za medije 15. ožujka u Vodnjanu, riječ je o projektu vrijednom 988.812,76 eura, a provedenom u sklopu programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007-2013.

Vitasović je rekao kako je projekt uključivao područje cijele Istre i kvarnerskih otoka Krka i Cresa, a Kmetsko gospodarski zavod iz Nove Gorice je vodeći projektni partner. Projektni partner „ZOOB-a“ uz Grad Krk, Grad Vodnjan i udrugu Agroturist je Univerza na primorskem, Znanstveno raziskovalno središće te udruga maslinara Krka „Drobnica“.

 „Stečena znanja bit će nam od velike koristi u budućim europskim projektima na kojima ćemo raditi, a među kojima je u planu Multimedijalni centar Vodnjana i uređenje nerazvrstanih cesta. Vitasović je istaknuo novi Upravni odjel za gospodarstvo i projekte Grada Vodnjana te pozvao građane da im se jave s prijedlozima i idejama.

Davor Mrzlić, voditelj projekta od strane vodećeg partnera Kmetsko gozdarskog zavoda, zahvalio je Gradu Vodnjanu i ostalim partnerima na projektu koji je uspješno realiziran te ekološka poljoprivreda logično djelovanje, značajno za budućnost maslinarstva.

Bernardina Hlevnjak prezentirala je rezultate projekta
Bernardina Hlevnjak prezentirala je rezultate projekta

Kako je rekla Bernardina Hlevnjak, stručna suradnica na projektu projektnog partnera udruge Agroturist iz Vodnjana, svrha i cilj projekta „ZOOB“ je održivi razvoj proizvodnje i maslinarstva, odnosno, smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti i zdravlje ljudi. Istaknula je da su aktivnostima provedenim u sklopu projekta dobili itekako korisne podatke koje će koristiti u budućnosti. Između ostalog, radili su analize tla, napravili preporuke za suzbijanje štetnika i održali niz stručnih predavanja i radionica za maslinare. „Svi su podaci dostupni na web stranicama www.zoob-oljke.si i pozivam maslinare da je posjete. Tu će dobiti mnoštvo korisnih informacija“, kazala je. Uz to, izdali su 18 rolo plakata, promotivne publikacije, četiri letka i tri informativne brošure.

Željko Prgomet, koordinator vanjskih suradnika na projektu također je zadovoljan postignutim rezultatima i mladim stručnjacima koji su ih realizirali. „Nevjerojatno koliko smo saznanja dobili u protekle dvije godine. Mnogo je tu novaca u pitanju, ali i obaveza, no svi su profesionalno odradili posao“, naglasio je i rekao kako se sada otvaraju vrata za novi pristup maslinarstvu. „Sada smo svi puno bogatiji novim saznanjima i sigurni smo da moramo ekološki sačuvati ovu planetu za generacije koje dolaze“, zaključio je. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti