IDS napao Hasanbegovića zbog smanjenja sredstava nakladničkoj kući Edit

0
Edit izdaje dnevnik na talijanskom jeziku „La voce del popolo“
Edit izdaje dnevnik na talijanskom jeziku „La voce del popolo“

Istarski demokratski sabor najoštrije osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojom  se značajno smanjuju sredstva nakladničkoj kući Edit koja između ostalog izdaje dnevnik na talijanskom jeziku „La voce del popolo“. Ministar je svoju odluku obrazložio time da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nisu obaveza ministarstva kulture.

„Uskraćivanje sredstava Ministarstva kulture izdavačkoj kući Edit napad je na temeljne vrijednosti koje IDS od samog osnutka baštini i promiče – to je atak na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju. Ali što je još gore to je udar na talijansku manjinu, a upravo su nacionalne manjine najosjetljiviji dijelovi hrvatskog društva“, stoji u priopćenju IDS-a.

Prava nacionalnih manjina oduvijek su bila jedan od stupova suvremene Europe, a Istra je kao multietnička i multikulturalna sredina oduvijek bila svijetli primjer ostatku Republike Hrvatske, čime se iznimno ponosimo, kažu u IDS-u.

Dužnost je svih nas konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju političkog pluralizma i manjinskih prava, a ovakvim se postupkom čini upravo suprotno – narušavaju se sve temeljne vrijednosti, srozavaju se standardi jednog modernog europskog društva i iskazuje se krajnje nepoštivanje vrijednosti koje Europska unija njeguje.

Istarski demokratski sabor najoštrije osuđuje ovaj posljednji udar Ministarstva kulture na nevladine udruge, ničim izazvan i nenajavljen, neočekivan te krajnje nekorektan. Sve su manjine jedne države obaveza te države i posredno ili neposredno svih državnih tijela i ministarstava, a što gospodinu Hasanbegoviću očito nije jasno.

Prvi potezi Vlade kojima smo svjedočili u posljednjih nekoliko tjedana nisu davali puno razloga za optimizam, no ovo što se trenutno događa je direktan udar na temelje naše multikulturalnosti i suživota.

Upravo zato, naš najvažniji zadatak jest glasno štititi prava manjina te ljudska prava i slobode svih naših građana. IDS će se usprotiviti svakom pokušaju da se zemlja uvuče u nacionalne tenzije i netrpeljivosti iz devedesetih godina prošlog stoljeća iz kojih smo se teškom mukom iščupali. Građani to od nas očekuju i mi ih sigurno nećemo iznevjeriti“, poručili su iz IDS-a.

Miletić: Odnos prema manjinama pokazatelj je civilizacijskog dosega društva

I pulski gradonačelnik Boris Miletić komentirao je situaciju u kojoj se našla izdavačka kuća Edit i dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo:

"Izdavačka kuća Edit i dnevni list La Voce del popolo dali su nemjerljiv doprinos priznavanju talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i općenito u promicanju kulture njezinih pripadnika.

Odnos prema pripadnicima pojedinih manjina najbolji su pokazatelj civilizacijskog dosega nekog društva i smatram da bi se u slučaju gašenja izdavačke kuće Edit i dnevnog lista La Voce del popolo učinila velika šteta koja bi dovela u pitanje sve one naše vrijednosti zbog kojih smo danas prepoznati kao tolerantna i multikulturalna sredina koja brine o svim svojim građanima, ne samo deklarativno već svakodnevno u praksi.

Nadam se da će se u konačnici ipak pronaći način koji će omogućiti nastavak njihovog rada i izlaženja te se iskreno nadam kako i dalje na nacionalnoj razini postoji snažna politička volja za ostvarenje zaštite prava manjina, a koja su im zajamčena i Ustavom".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa