Radojčić o novom pulskom pročistaču: Tu nešto zaista smrdi

14.03.2012 - 11:14
Dušica Radojčić
Dušica Radojčić

„Dođite i pridružite nam se u šetnji koju u subotu, 17. ožujka, organiziramo na relaciji između dvije moguće lokacije pročistača – u šumi Lungomare i u kamenolomu Max na Stoji“, pozvala je Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre na konferenciji za medije, održanoj 14. ožujka u Puli.

„Umjesto slušanja jalovih i neosnovanih pravdanja predstavnika Grada, dođite i sami se uvjerite u ispravnost odluke o gradnji pročistača u najomiljenijoj gradskoj šumi i jedinoj preostaloj slobodnoj javnoj rekreacijskoj površini uz more, na 40 kilometra pulske obale. Za sve ostale Grad Pula planira neki oblik komercijalnog iskorištavanja, koncesije i slično“, naglasila je i dodala kako je to jedinstvena prilika da iz jedine zone namijenjene slobodnom korištenju građana konačno izmjesti postrojenje za obradu fekalnih voda.

"Zbog neodgovornosti Grada Pule u planiranju kanalizacijskog sustava i pročistača u proteklih 15 godina, danas nije preostalo mnogo lokacija na kojima bi se mogao graditi sustav za pročišćavanje fekalnih voda“, upozorila je Radojčić. Naime, kako kaže, ostale moguće lokacije izvan grada, daleko prikladnije za jedno takvo postrojenje, zahtijevale bi nove investicije.

Zelena Istra poziva građane u obilazak potencijalnih lokacija za novi pročistač
Zelena Istra poziva građane u obilazak potencijalnih lokacija za novi pročistač

„Tu zaista nešto smrdi. Kada je u pitanju planiranje kanalizacijskog sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Pule, ne može se govoriti o transparentnosti. Postoji, naime, mnogo elemenata koji upućuju na pogreške“, rekla je i navela tek jedan. U Narodnim novinama je u rujnu 2011. godine objavljen poziv za izradu idejnog varijantnog rješenja i idejnog projekta za lokacijsku dozvolu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Valkane – II. stupanj pročišćavanja.    

No, u odgovoru Hrvatskih voda na upit Zelene Istre, nadležna voditeljica Fani Bojanić priznaje da je natječaj protivan važećoj prostorno – planskoj dokumentaciji i stoga obustavljen. „Zašto je onda uopće pokrenut? A tu je i odgađanje izgradnje kolektora na Rivi zbog sumnje u ispravnost procedure“, izjavila je i ponovila kako su to tek neke od niza nepravilnosti.

Radojčić napominje da za Grad Pulu imaju puno pitanja koja su ostala bez odgovora. Kako kaže, navodno je niz studija pokazalo da je lokacija na Valkanama bolja od ostalih, no nigdje se ne navodi zašto je tomu tako. „Javna tribina koju smo održali vezano za lokaciju pročistača bila je jako dobro posjećena, što dokazuje da građane itekako zanima ta tema i žele sudjelovati u odlučivanju“, kazala je i dodala da se primjedbe građana jednostavno – ne usvajaju. „Ispada da smo mi koji dolazimo na rasprave najobičniji magarci, a da je sve već odlučeno“, izjavila je Radojčić.

Budući da veliki broj građana Pule nema pravu informaciju ni predodžbu o veličini pročistača, koji se želi zauvijek instalirati u šumi Lungomare i nikada nije bio odnosno nije vidio devastiranu lokaciju zatvorenog kamenoloma Max, na samo 400-ak metara od šetnice Lungomare, aktivisti Zelene Istre pozivaju građane da im se pridružite u šetnji. Prema riječima Radojčić na taj će način sami moći na licu mjesta vidjeti potencijalne lokacije i stvoriti dojam o mogućim utjecajima izgradnje pročistača na konkretnim lokacijama te postaviti pitanja.

Šetnja u subotu, 17. ožujka, počinje u 15.30 sati, kreće se iz Gortanove uvale te ide na lokaciju postojećeg pročistača u šumi Lungomare. „Želimo građanima pokazati gabarite novog postrojenja koje predlaže Grad, a zatim kamenolom Max koji je udaljen desetak minuta hoda“, najavila je Radojčić i pozvala sudionike da dođu u sportskoj obući i odjeći. Šetnju uz Zelenu Istru, organizira udruga Za Sisplac. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti