Edit: Manje radnika i niže plaće, Hasanbegović okrivljuje Radina

0
Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Direktor izdavačke kuće Edit Errol Superina najavio je drastično smanjenje broja radnika te rezanja plaća u toj tvrtki koja izdaje La voce del popolo, dnevnik talijanske manjine u Istri, a u kojem radi 88 radnika, od čega su polovica novinari.

Prema Superini, prvi potezi uslijedit će već ovog mjeseca a za početak smanjit će se broj stranica s 32 na 24, ukinuti prilozi i vanjski komentatori. U razgovoru za Radio Kopar Superina i predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul, vlasnice Edita, naglasio je da Edit plaća propuste prijašnje uprave koja nije znala unovčiti potpore talijanske države iz 2014. godine, ali i danak općem padu prodaje i prihoda svih medija. Kap koja je prelila čašu, po njihovim riječima, bila je odluka Hrvatske o smanjenju potpore Editu, a upravo tim novcem pokrivalo se 60 posto Editovih rashoda.

Inače, ministar kulture Zlatko Hasanbegović 26. travnja potvrdio je za Novi list da su sredstva za La Voce del popolo prepolovljena, kao i da ih ubuduće za Edit preko Ministarstva kulture neće ni biti.

„Edit je stavka koja uopće ne pripada Ministarstvu kulture, naše ministarstvo se ne bavi financiranjem manjinskih udruga, ovo je presedan, relikt, ugovor iz vremena kad su to dogovarali Furio Radin i Ivo Sanader u okviru nekog svog predizbornog sporazuma. No, to nije naša obaveza, i zato je ove godine odobreno pola sredstava, a ubuduće ni to, jer Ministarstvo kulture nema zapravo ništa s tim“, rekao je Hasanbegović. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa