SDP hadezeovskim metodama kopira Ladonju

0

Kao što je naš portal najavio još uoči izbora, kada je objavljena lista kandidata Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici, SDP je krenuo u operaciju ponovnog osvajanja Istre, koju je početkom devedesetih „bez ispaljenog metka“ prepustio IDS-u.

Tijekom 90-ih godina glavna politička borba u Istri vodila se između IDS-a i HDZ-a, a istarski SDP-ovci su se u to vrijeme ponašali u duhu poznate izjave Stjepana Radića: „Dok se veliki tuku, malima je mjesto ispod stola“.

Nakon 2000. godine, kada je SDP sa strankama „šestorke“ preuzeo vlast u državi, istarski SDP-ovci polako su počeli „izlaziti iz skloništa“ i stidljivo širiti svoju mrežu ogranaka, no lukavi Jakovčić (a Račanu to očito nije smetalo) u startu ih je „uškopio“ vezivajući ih koalicijski s IDS-om gdje god je to mogao.

No, nakon što je Ivan Jakovčić na prošlim lokalnim izborima morao u drugi krug s Pliniom Cuccurinom, SDP je „nanjušio krv“ pa je promijenio i svoju politiku prema Istri. Zoran Milanović je očito procijenio da može oteti značajan dio biračkog tijela IDS-u.

Ipak, čini se da je za to izabrao potpuno pogrešnu metodu. Umjesto da se istarskim biračima nametne novim ljudima, SDP je počeo vrbovati istrošene tzv. nezavisne političare i njihove liste. Slično je prije šest godina napravio Plinio Cuccurin kada je pod svoju Ladonju htio udružiti sve istarske nezavisne liste, u čemu je samo djelomično uspio. To je i politika manjeg otpora, jer je lakše na svoju stranu pridobiti već formiranu nezavisnu listu nego krenuti u formiranje vlastitog stranačkog ogranka.

I tu prestaje svaka sličnost s Ladonjom. Naime, način na koji SDP privlači nove ljude u svoje redove zapravo više nalikuje hadezeovskim metodama iz devedesetih - i HDZ je tada, kao i SDP sada, već etablirane političare u svoje redove vrbovao s pozicije stranke na vlasti u državi, a takvi prelasci vrlo su rijetko iskreni, već najčešće interesni. Mislim da je SDP izabrao potpuno pogrešan način za pridobivanje novih glasača u Istri. Ovakvim potezima, poput ulaska u stranku umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea, gube i SDP i dojučerašnje nezavisne liste. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa