Ljetni eventi završavaju: Dolaskom jeseni Pula prestaje živjeti punim plućima

0
Arena je i ovog ljeta bila središte kulturnih događanja u Puli.
Arena je i ovog ljeta bila središte kulturnih događanja u Puli.

Ljeto na izmaku idealno je vrijeme za rezime sezonskih događanja, pa tako i onih kulturnih, kojih za trajanja ljetnih mjeseci ne nedostaje. Naime, brojna događanja koja se redaju iz ljeta u ljeto i u Pulu mame brojne posjetitelje, uz velik interes i samih Puljana, priča je koja se iz godine u godinu ponavlja. Da nije riječ o bajci, dokazuje činjenica da zaista svaki gost može naći nešto za sebe! Bilo da je riječ o velikim festivalima i koncertima, izložbama, predstavljanju istarske tradicijske baštine i folklora…

Kada govorimo o kulturnim događanjima najvećeg grada u Istri, teško je izostaviti i na prvo mjesto ne staviti Festival igranog filma. „Rekordni broj filmova, programa, lokacija i gledatelja 58. Pule“, zaključak je ovogodišnjeg, 58. Festivala po redu. Program koji Puli daje izbor gdje, što i kada će gledati uz popratne glazbene programe, brojne gost, nešto je što ima izuzetnu i neprocjenjivu vrijednost.

Filmove “Pule“ ove je godine pratilo 73.610 gledatelja (nešto više od prošlogodišnjih 73.555), a u to nisu uračunate projekcije van Pule. Tijekom 17 festivalskih dana prikazano je 176 filmova na ukupno 321 projekciji. Održano je 15 koncerata, a programi Festivala održani su na 17 lokacija.

Velebna je Arena idealna pozornica za ljetna događanja, ne samo ona filmska, a to su, dakako, prepoznale i mnoge svjetske zvijezde. Ovoga su nas ljeta svojim nastupom počastili Zuchero, Seal, Jack Johnsonson, Ivo Gamulin i Glorija Gaynor, Balašević i Gibonni. Iako je cijena ulaznica bila od 190 do čak 230 kuna, to nije pokolebalo fanove da nakrcaju, gotovo prekrcaju taj nimalo skučeni prostor i više od tri sata uživaju u dugo očekivanom koncertu Đorđe Balaševića, stoga ga svakako valja izdvojiti kao naj glazbeni događaj ovoga ljeta u Areni.

Kada govorimo o kulturnim događanjima, „Ljeto na Kaštelu“ donijelo je na tu prekrasnu pulsku pozornicu mnoštvo naših glazbenih zvijezda, među kojima klape Intrade i Tomislava Bralića, The Beat Fleat, a slijedi još i koncert Borisa Lainera i Miše Hrnjaka iz Azre.

Ipak, Massimo Savić je sa svojim bendom i u „jazz varijanti“ svojim nastupom nedvojbeno oduševio posjetitelje te večeri! Nadajmo se da će i idućih ljeta ta pozornica biti „u uporabi“, a već 8. listopada ondje će nastupati Urban. No, uz glazbene, ondje su nastupile i kazališne zvijezde, Ariana Čulina, Edo Vujić i neizostavni Zijah Sokolović, koji je dupkom napunio veliku salu Doma hrvatskih branitelja, gdje je zbog lošeg vremena nastupio. Srećom, jer na Kaštelu ne bi stalo toliko ljudi, a i ovako se tražila karta više za njegovu uvijek aktualnu predstavu „Ko bajagi donijela me roda“.

Pula je, uz već spomenuta događanja, i ove sezone udomila sedam tradicionalnih festivala i to redom: Jazzbinu Summer Jazz, Seasplash Reggae, Media Mediterranee, Art & Music, Viva la Pola, Monteparadiso, a za kraj slijedi još  tradicionalno okupljanje bikera Twin horn beach party. Iako ta tradicionalna događanja nisu donijela ništa posebno novo.

Čini se da ih je sve zasjenila još jedna Pulska noć. Kažu da svako selo svoju feštu ima, a rekli bismo da je ima i svaki grad. Formula je više no dobra – red glazbe, red sardela i vina. Jer sudeći po reakcijama mase – Puljana i njihovih gostiju, recept „za svakoga po nešto“ i to u svakom „kantunu“ gradskih ulica i trgova, i ovoga se puta pokazao više no dobrim. Reakcije oduševljene mase bile su izuzetno pozitivne.

Te se noći, ili bolje reći, tom se noći, Pula službeno pozdravila s ljetom, koje će nas, nadajmo se, ipak još malo razveseliti i donijeti dašak kulture koje zimi toliko nedostaje… Jer dolaskom prvih jesenjih dana, Pula prestaje živjeti punim plućima. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA