Pulski Tehnomont gradi brod za Olimpijske igre u Londonu

0
Kristian Ivančić
Kristian Ivančić

Pulsko brodogradilište Tehnomont surađuje s poznatim i priznatim projektantskim kućama i za razliku od ostalih hrvatskih brodogradilišta posluje jako dobro. Imaju mnogo upita i dobrih projekata, a nadaju se uskoro i novim ugovorima. Konkuriraju na brojnim natječajima i imaju kontakte diljem svijeta, od Afrike i Azije do Europe. Povod našeg razgovora bio je brod za londonskog naručitelja koji bi uoči Olimpijskih igara trebao zaploviti Temzom. Više o tome rekao mi je u razgovoru Kristian Ivančić, član Uprave Tehnomonta.

* Kako to da upravo Tehnomont gradi jedan takav brod?
- Cijela priča krenula je s Brodarskim institutom s kojim imamo ugovor. Mi gradimo brod, a oni su njegovi projektanti. Naručitelj je tvrtka iz Londona. Imali su dosta specifičnih zahtjeva, pridaju puno pažnje izgledu broda, kako vanjskom, tako i unutarnjem. Te je visoke zahtjeve ispunio Brodarski institut sa svojom idejom, a mi smo se u konačnoj priči pojavili kao brodogradilište koje to može izvesti, odnosno brod napraviti na takav način.

* Koliko je takav jedan projekt zahtjevan?
-
Projekt je prilično zahtjevan. Naime, osim tih njihovih zahtjeva, specifičan je i po tome što bi to mogao biti najveći brod koji će ploviti Temzom, a moći će proći ispod svih mostova. Velik je izazov napraviti brod koji će zbog gaza biti dovoljno lagan, a istovremeno moći prolaziti ispod mostova. Moći će primiti oko 600 putnika, a izgledom je vrlo luksuzan. To je, zapravo jahta koja će u unutrašnjosti imati salon, polu salon, plesni podij, audio vizualnu opremu za zabavu i slično. Sve ono što bi turistima trebalo za ugodan boravak na njemu. Brod je zato zahtjevan u projektantskom, odnosno dizajnerskom smislu, ali, dakako i izvedbenom.

Tehnomont gradi luksuzan brod Millennium diamond
Tehnomont gradi luksuzan brod Millennium diamond

* Što za Tehnomont znači realizacija jednog takvog projekta?
-
S obzirom da ovim brodom Englezi obnavljaju svoju flotu, mi vjerujemo da bi, ukoliko im se naš proizvod u konačnici svidi, a za sada su jako zadovoljni, mogli za njih graditi još takvih brodova. Ovaj je doista specifičan i za nas predstavlja jedan korak više od onog što smo do sada radili. Samim time je veliki izazov. S druge strane, riječ je o izvoznom proizvodu, stoga je reprezentativan. Prevozit će stotine tisuća londonskih turista, tako da je za nas to jedna jako velika referenca. A ne zaboravimo da će ploviti Temzom upravo za trajanja ljetnih Olimpijskih igara.

* Kako će se brod zvati?
-
Brod će se prigodno nazvati Millennium diamond. Zato i ima oblik dijamanta, a kako se ove godine slavi 1000 godina britanskog kraljevstva, njime se ujedno obilježava i ta velika svečanost, pa postoji mogućnost da njime zaplovi i sama britanska kraljica Elizabeta II. Taj će brod nesumnjivo privući veliku pozornost i marketinški će biti dobro popraćen što je za nas, dakako, ogromna referenca.

* Kada Millenium diamond ide za London?
-
Olimpijske igre počinju 27. srpnja i brod bi do tada trebao bit spreman. Formalna će primopredaja biti u Londonu, a tu ćemo ga simbolično porinuti. No, brod će u London krenuti već u lipnju, na tzv. heavy lifter koji se diže specijalnim dizalicama. Nakon petnaestak dana puta, slijedi ispitivanje u Londonu i konačna primopredaja. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Brod za londonskog naručitelja intenzivno se gradi
Brod za londonskog naručitelja intenzivno se gradi

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa