Završeni jubilarni susreti Oleum olivarum u Krasici

0
Brojnim su priznanjima nagrađeni najbolji maslinari
Brojnim su priznanjima nagrađeni najbolji maslinari

Podjelom priznanja najboljim maslinarima 11. ožujka u Krasici su završili jubilarni susreti Oleum olivarum. Priča je počela prije 15 godina, udruživanjem nekolicine prijatelja i željom da zajedno organiziraju manifestaciju koja bi omogućila njima, ali i drugim maslinarima, usavršavanje, edukaciju, razmjenu iskustava te prekrasno tijekom dva dana u Krasici. Nakon skromnih početaka, danas, a i dulji niz godina, Susreti u Krasici postaju prilika gdje se potvrđuje da se maslinarstvo u Istri itekako razvilo te da istarska maslinova ulja jesu u vrhu s najboljim svjetskim maslinovim uljima. To dokazuje i sam podatak kako je na prvom susretu postotak uzorkovanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja bio svega 5% (onih koji su zadovoljavali kriterije ulaska u ocjenjivanje), a danas imamo obrnutu situaciju gdje svega 5%, od pristiglih 140 uzoraka ulja, ne ulazi u kategoriju ekstra djevičanskih ulja.

Pod šatorom u Krasici predstavljalo je svoja maslinova ulja više od trideset maslinara te drugih proizvođača autohtonih proizvoda. Cooking show je ugostio brojna poznata lica kao što su Šajeta, Kristijan Nemet, Almo Čatlak, Serđo Ražman, novinarke HRT-a Kornelija Benazić i Klara Dujmović. Slasne delicije prelivene vrhunskim maslinovim uljima pripremali su i kuhari hotela San Rocco te maslinari Krasice. Nedjeljno jutro bilo je posvećeno sportu. S početkom u 11 sati održana je mountainbike biciklijada Oleum olivarum bike. Brojna stručna i edukativna predavanja održana su u nedjeljno popodne. Tako je Olivera Koprivnjak sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održala predavanje na temu „ZOOB projekt 2010.-2011.: Prehrambena vrijednost djevičanskih maslinovih ulja“.  Danijela Poljuha iz Istarske razvojne agencije d.o.o. (IDA) predstavila je temu „Od molekule do zaštite proizvoda - Analizom DNA do potvrde autentičnosti i sljedivosti maslinovog ulja“. Iz Hrvatske poljoprivredne komore, Marina Kocijančić održala je predavanje na temu „Dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti & Integrirana proizvodnja.

Svečano obilježavanje 15. Obljetnice manifestacije Oleum olivarum i prezentacija rezultata ocjenjivanja ekstra djevičanskih maslinovih ulja bili su vrhunac manifestacije. Svi su nestrpljivo iščekivali rezultate, a posebna priznanja uručena su onima koji su godinama podržavali i organizirali Oleum olivarum. (Foto: Slađan Dragojević)

Rezultati senzorskih i fizikalno-kemijskih analiza djevičanskih maslinovih ulja:

1. mjesto - zlatna medalja - 1. Bočaj Janko (ocjena: ukupno 92 boda),
2. mjestio - zlatna medalja - 2. OPG Cossetto (Cossetto Marijan) (ocjena: ukupno 91 bod),
                                                   3. Maglica Livio (ocjena: ukupno 91 bod),
3. mjesto - zlatna medalja -  4. OPG Činić Nino (ocjena: ukupno 90 bodova),
                                                    5. Vošten Mario (ocjena: ukupno 90 bodova),
                                                    6. Poropat Adriana i Pietro (ocjena:ukupno 90 bodova),

Pobjednici Desetog likovnog natječaja Oleum olivarum 2012.:
1. mjesto - Tereza Pavlović iz Poreča (nagrade: 5.000 kuna + 5litara maslinovog ulja)
2. mjesto - Ronny Juršić, Baredine (nagrada: 4 litara masl.ulja)
3. mjesto - Tea Paškov, Rijeka (nagrada: 3 litre masl.ulja)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa