Otvoren 15. jubilarni Oleum olivarum u Krasici

0

U Krasici pokraj Buja 10. ožujka službeno je otvorena jubilarna 15. manifestacija Oleum olivarum te Deseta međunarodna izložba likovnog natječaja "Oleum olivarum 2012". U ime organizatora, brojne prisutne maslinare, umjetnike i uzvanike, pozdravio je predsjednik Zajednice Talijana Mate Mekiš, istaknuvši značaj ove manifestacije: "Susreti maslinara Oleum olivarum već 15 godina su mjesto razmjene mišljenja, znanja i metoda koji su doprinijeli poboljšanju kvalitete samog proizvoda, kako bi bio prepoznat i jedinstven na tržištu".

Istaknuo je podatak kako je na prvom susretu postotak uzorkovanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja bio svega 5 %, a danas imamo obrnutu situaciju gdje svega 5 %, od pristiglih 140 uzoraka ulja, ne ulazi u kategoriju ekstra djevičanskih ulja.

Oleum olivarum se ove godine održava pod pokroviteljstvo Predsjednika Republike dr. Ive Josipovića, koji je pismeno izrazio svoje čestitke za postignute rezultate: "Cijeneći dugogodišnji rad Grada Buja i Mjesnog odbora Krasica prihvatio sam pokroviteljstvo nad ovim jubilarnim susretom maslinara čime želim dati poticaj daljnjem radu na izgradnji prepoznatljivosti istarskih maslinovih ulja. Maslinarstvo smatram važnim gospodarskim potencijalom u poljoprivrednoj proizvodnji hrvatskog mediteranskog područja".

Gradonačelnik Buja zahvalio se svim učesnicima manifestacije, pokroviteljima i sponzorima te istaknuo: "Svake godine Oleum olivarum bilježi porast pristiglih uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja koja konkuriraju i bivaju ocjenjena visokim ocjenama. U sklopu desetog, također jubilarnog, međunarodnog likovnog natječaja, čak dvjestotinjak umjetnika izlaže svoje radove. To je još jedan dokaz da je maslina - drvo života - velika inspiracija. Susreti u Krasici su jedinstveni po svom spoju likovne umjetnosti i umjetnosti stvaranja zlatne tekućine - maslinovih ulja, dvije umjetnosti na jednom mjesto, kako bi naši posjetitelji mogli okom uživati a nepcima degustirati".

U ime Istarske županije prisutnima se obratio pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović, izrazivši svoje zadovoljstvo o razvoju maslinarstva u Istri, sve većoj kvaliteti ulja te prepoznatljivosti istarskog ulja na domaćem i međunarodnom tržištu, čemu svakako doprinose i manifestacije poput ove u Krasici.

Nagrađeni likovni radovi
Nagrađeni likovni radovi

Čast službenog proglašenja manifestacije Oleum olivarum otvorenom, pripala je predsjedniku Skupštine Istarske županije Dinu Kozlevcu.

Nakon službenog otvorenja uslijedilo je predstavljanje i degustacija ulja južne i sjeverne Italije te uspoređivanje sa istarskim uljima u Uljari "Benvegnu" u Gardošima pokraj Krasice.

U istom je prostoru otvorena i izložba Maslina iz ateljea na kojoj je svoje umjetničke radove predstavilo dvadesetak slikara iz Splita.

U šatoru u Krasici izlaže preko trideset maslinara i drugih proizvođača srodnih proizvoda, a kako bi se ulje moglo degustirati, od 15 sati, pa sve do 17 sati, Hotel San Rocco i maslinari Krasice pripremat će razna ukusna jela u sklopu cooking showa. (Foto: Slađan Dragojević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa