Više od 60 vlasnika zemlje priznalo da su na zahtjev Vinke Cetinski lažirali cijene

0
Privođenje Vinke Cetinski početkom prošle godine (Foto: Jutarnji list)
Privođenje Vinke Cetinski početkom prošle godine (Foto: Jutarnji list)

Pulsko tužiteljstvo proširit će istragu protiv bivše doministrice turizma Vinke Cetinski i ostalih osumnjičenika u višemilijunskoj aferi s kupoprodajom nekretnina po Istri u kojoj je, prema dosad poznatim podacima, poduzetnik  Danko Končar oštećen za više od 70 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Naime, istražiteljima se javilo nešto više od 60 svjedoka koji su potvrdili da su na zahtjev Vinke Cetinski, koja je tada bila direktorica Končareve tvrtke Kermes ulaganja, prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora lažno nagodili veće cijene od stvarno dogovorenih.

Razliku između tih iznosa akteri afere zadržavali su za sebe. Istragom su, uz prvoosumnjičenu Cetinski, obuhvaćeni vlasnici agencije za promet nekretninama Boris i Marin Sorga, odvjetnik Željan Hrvatin i njegova supruga Romina, koja je inače suvlasnica agencije za prodaju nekretnina, te posrednici u kupoprodaji nekretnina Goran Dobrović i Željko Bilić. Kako istraga još nije dovršena, moguće je da broj zemljoposjednika koji su frizirali cijene bude još veći, kao i da se poveća iznos za koji je Končar oštećen.

Dok istražitelji još utvrđuju sve okolnosti malverzacija s nekretninama, bivša doministrica na sudu se bori protiv pulskog knjigovođe Kristijana Pilata koji je Končaru prvi razotkrio da ga najbliža suradnica i prijateljica godinama potkrada. Iako je prevaru potvrdio i Državnom odvjetništvu, Vinka Cetinski je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu protiv njega podnijela tužbu zbog klevete.

Sporne su, naime, njegove izjave iz jednog intervjua u kojem je detaljno obrazložio kako je Cetinski, zajedno s istarskim trgovcem nekretninama Dragom Radolovićem, od 2007. godine navodno zaradila milijune prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora između Končarove tvrtke Kermas ulaganja i Radolovićeve tvrtke Istra Bavaria. Pilat je opisao kako su poslovali Cetinski i Radolović, odnosno na koji su način obmanjivali Končara.

-Radolović nađe nekretninu i pokaže je gospođi Cetinski. Vinka je Dragi odgovarala je li zemlja dobra ili ne. Nakon toga je Kermas uplaćivao kaparu od 10 posto cijene nekretnine. Končaru je već taj iznos preuveličavan – opisao je Pilat, navodeći da je Cetinski u Končarevoj tvrtki radila sve poslove.

U tvrtki je bila zaposlena i Končarova sestra Danica Žagmeštar, no knjigovođa Kristijan Pilat tvrdi da ona nije imala pravo odlučivanja i da je samo izvršavala plaćanja za koja bi dobila nalog od Cetinski, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa