Dvorana Žatika Porečane godišnje stoji više od milijun kuna

0
Sportska dvorana Žatika
Sportska dvorana Žatika

Prošle su tri godine od Svjetskog rukometnog prvenstva, sportske dvorane - arene diljem Hrvatske sagrađene su i iskorištene za tu svrhu, ali su problemi - računi i dugovi - ostali. Iz proračuna tako ove godine država navodno mora, prema ugovoru, isplatiti troškove gradnje splitske, varaždinske i zagrebačke dvorane, a ove će godine to stajati 43 milijuna kuna, s time da se više od pola tiče zagrebačke Arene, piše Vjesnik.

Velebne dvorane sagrađene su u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru i Poreču da bi promovirale državu, a danas ih većina ima probleme s iskoristivošću. Samo u ovoj godini država će za njih morati izdvojiti 43 milijuna kuna.

O tim se  problemima već mnogo pisalo, a 2009. prije početka gradnje sve je izgledalo drukčije, barem na prvi pogled. Gradnja zagrebačke dvorane u zadnji je trenutak dogovorena između Vlade, Zagreba i Ingre, kao preduvjet održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva. Iz Hrvatskog rukometnog saveza tvrdilo se naime kako bez dvorane kapaciteta više od 15.000 gledatelja Hrvatska ne može dobiti organizaciju te sportske priredbe. A takve priredbe, tvrdili su, važne su za promociju države. Uz istu su argumentaciju tada sagrađene i dvorane u Splitu, Osijeku, Zadru i Poreču. Danas i one, kao i ona zagrebačka, imaju probleme s iskoristivošću, a samim time i likvidnošću svoga poslovanja.

Višenamjenska sportska dvorana Žatika u Poreču pak potpuno je u funkciji potreba lokalnih sportskih klubova i povremenih priredbi, ali su prihodi od dvorane zanemarivi u odnosu prema trošku. Gradski proračun zasad uspijeva financirati sve troškove, premda nije lako. Grad je ove godine za nju izdvojio nešto više od milijun kuna. Lani je grad izdvojio i više, 1,35 milijuna kuna za funkcioniranje Žatike.

Što se tiče same zarade, ona je poprilično slaba, a to nije nepoznanica. Još je lani porečki gradonačelnik Edi Štifanić najavio prihod od zakupa dvorane za 300.000 kuna, što je uistinu zanemariv novac s obzirom na troškove. No to nisu jedini troškovi koje treba platiti, treba osigurati oko 16 milijuna kuna za otplatu dvaju kredita za gradnju dvorane, a taj je novac navodno osiguran prodajom nekretnina.

Franko Buda, tajnik Sportske zajednice Grada Poreča, koja je od grada dobila na upravljanje Arenu do 2015. godine ističe da će se ove godine pokriti unutar troškova koje su dobili od grada. Također ističe da je dvorana svakodnevno u funkciji i radi od osam sati ujutro do deset sati navečer. U njoj naime treniraju porečki sportski klubovi. Također se organiziraju mnoge priredbe tako se uskoro održava Europsko prvenstvo u mačevanju. Za gradnju dvorane utrošeno je 120 milijuna kuna. Riječ je o najmanjoj od svih arena, sa 3700 sjedećih mjesta. O nekoj konkretnoj zaradi još nema govora, piše Vjesnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa