Tko tebe kamenolomom, ti njega tužbom

0
Fotomontaža: Darko Tumpić
Fotomontaža: Darko Tumpić

Diljem Istre se već duži niz godina vode borbe protiv rada kamenoloma. Trda istrijanska grota polako popušta pred naletom kapitala i osobnih interesa, na štetu lokalnog stanovništva, a pod maskom javnog interesa.

Stotinjak stanovnika Plovanije, Kaldanije, Škudelina, Bužina, Mlina, Markovca i Vinjarija 2010. godine peticijom se borilo za zatvaranje kamenoloma Plovanija. Iste te godine mještani Raklja protivili su se radu kamenoloma Sv. Mikula u Raklju. U Šumberu i Vranju mještani su izražavali nezadovoljstvo zbog nastavku rada kamenoloma u blizini njihovih naselja.

Ovih dana, nedugo nakon što se stišala pobuna protiv kamenoloma Krase u Općini Gračišće, otvara se nova fronta u Herakima kraj Sv. Lovreča gdje mještani prosvjeduju zbog najavljenog ponovnog otvaranja kamenoloma zagrebačkog Viadukta.

„Čim se proširila vijest o aktivaciji kamenoloma potražio sam Europsku konvenciju o ljudskim pravima u kojoj piše da ljudi imaju pravo živjeti u miru na svojim posjedima. Kamena prašina, miniranje, buka na niti kilometar od domova je kršenje ljudskih prava. Moji susjedi Austrijanci i Nizozemci neće mirno sjediti i gledati kamenolom, nego će podići tužbu“, izjavio je za Glas Istre David Allen, Londonac koji živi u Herakima u blizini kamenoloma.

Postoji ona jednostavna, simpatična dječja igra „Kamen, škare, papir“, u kojoj je pravilo da papir pobjeđuje kamen. Kad bi to pravilo vrijedilo, podizanje tužbe bi i imalo smisla, no ako uzmemo u obzir efikasnost pravosuđa u Hrvatskoj, u ovom slučaju, proces bi u Hrvatskoj sigurno trajao dulje no što traje koncesija za kamenolom, a ni gospodin Allen ni njegovi susjedi na to sigurno nisu računali.

David Allen će možda odustati od pravne bitke ili će riješiti svoj problem tako što će kupiti kuću negdje drugdje, kuću građenu možda upravo kamenom iz Lakovići. No što će biti s mještanima? Oni će s Biblijom u jednoj ruci i Konvencijom o ljudskim pravim u drugoj, morati krenuti u borbu za svoj rodni kamen, pa ča Boh da! A možda treba promijeniti pravila dječje igre i reći djeci da papir više ne pobjeđuje kamen, nego da je obrnuto. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa