Talijanski i hrvatski predsjednik se prvi put zajedno obraćaju hrvatskim Talijanima

0
Giorgio Napolitano i Ivo Josipović.
Giorgio Napolitano i Ivo Josipović.

Subotnji sastanak predsjednika Giorgia Napolitana i Ive Josipovića u Puli s velikim brojem predstavnika istarskih i riječkih Talijana – kako onih koji su nakon Drugog svjetskog rata ostali u domovini, tako i onih koji su iselili, ne samo u Italiju, nego sve do Amerike, južne Afrike i Australije – morao bi imati prije svega snažno simbolično značenje, piše Inoslav Bešker za Jutarnji list.
Ne pomirbe, „jer pomirba se, što se nas tiče, dogodila prije mnogo godina“, kaže predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik dr. Furio Radin, nego perspektiva zajedničke budućnosti u Europi.

To je prvi put da se predsjednici dviju susjednih republika, Italije i Hrvatske, zajedno obraćaju velikom skupu pripadnika talijanske zajednice u Hrvatskoj.

Od rata je prošlo 66 godina, 64 godine su prošle i od sklapanja mira, stasala je i treća generacija kojoj rat, ono što mu je prethodilo i ono što mu je slijedilo, nisu osobna rana ni frustracija njihovih roditelja, nego prevladana prošlost koju treba znati, ali koju se više ne živi.

U pulsku Arenu su u subotu pozvani svi, ne samo pripadnici talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj (i iz Hrvatske),nego i građani Pule, Istre, Rijeke, kvarnerskog ruba Dalmacije i ostalih krajeva, gdje će im se Napolitano i Josipović obratiti zajedničkom deklaracijom.

„Predsjednici republike i u jednoj i u drugoj zemlji nisu opterećeni dnevnom izvršnom vlašću, pa utoliko lakše mogu koristit svoj moralni prestiž“, ocijenio je jedan od istaknutih predstavnika Talijana koji su izbjegli iz Dalmacije.

Prije svečanog koncerta u Areni i prije otvorenog razgovora s predstavnicima talijanske nacionalne zajednice, dvojica predsjednika će se, stalno zajedno, sastati iza zatvorenih vrata s predstavnicima organizacija istarskih, riječkih i dalmatinskih Talijana u Italiji, a zatim i s predstavnicima Talijanske unije, piše Inoslav Bešker.  

Furio Radin: Arena nije slučajno odabrana
„Arena nije slučajno odabrana, ona je mjesto ispred kojeg se odvijala drama velikog dijela masovnog egzodusa, i to ne samo Talijana, već, općenito, ljudi s našeg područja, ali, što se nas tiče, i okvir u kojem smo mi Talijani koji smo ostali – rasli, družili se i socijalizirali s pripadnicima drugih narodnosti“, objasnio je predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik dr. Furio Radin, subotnji susret u Puli Giorgia Napolitana i Ive Josipovića, talijanskog i hrvatskog predsjednika.
„Mi pripadnici talijanske nacionalne manjine, ali i mi građani ovoga područja, svih nacionalnosti, unatoč događaja koji su u posljednje vrijeme unazadili položaj talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, želimo budućnost u kojoj prošlost nije zaboravljena već prevladana, poštujući sve, ne odbacujući ništa od prošlosti, ali gledajući naprijed“, izjavio je za Jutarnji list dr. Furio Radin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA