Abdića će dočekati već na izlasku iz zatvora u Puli

0

Danas u 9 sati, kad bi na uvjetni otpust trebao izaći zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini osuđeni Fikret Abdić, ispred zidina zatvora u Puli "svoga Babu" dočekat će nekih pet tisuća duša. Procjena je to Envera Munjakovića, predsjednika Udruženja nezaposlenih dioničara Agrokomerca, u čijoj organizaciji rijeka ljudi iz Bosne i Hercegovine i kreće put Pule, piše Večernji list.

– Dolazimo u pedesetak autobusa. Napunili bismo ih mi i sto, ali ih nismo uspjeli toliko pribaviti. Dio ljudi, nešto više od pet stotina, pješice kreće iz Velike Kladuše preko granice u Maljevac gdje će ih čekati autobusi što smo ih unajmili u Hrvatskoj. Koliko će ih u Pulu još doći osobnim automobilima, teško je reći. Dogovorili smo se da ne idemo u koloni, da ne pravimo gužvu na cesti – govorio nam je Munjaković nekoliko sati prije polaska na put.

I karlovačka policija, na čijem je području granični prijelaz, i pulska policija zaprimile su obavijesti o dolasku velikog broja autobusa i okupljanju abdićevaca. I jedni i drugi kažu da ne očekuju ništa posebno, ali će "poduzeti sve mjere".

A u Velikoj Kladuši euforija zbog Abdićeva izlaska četiri godine i tri mjeseca prije kraja izdržane petnaestogodišnje kazne je velika. Babine pristaše se nadaju i vjeruju da će upravo Abdić iz pepela podići nekoć uspješni privredni gigant Agrokomerc, za koji je od vlasti u BiH tražio da ga vrate njemu i dioničarima te tako omogućiti rijeci nezaposlenih da ponovno rade. I Munjaković vjeruje da će s Abdićem krenuti u obnovu Agrokomerca bez obzira na to bio on i fizički uz njih u Velikoj Kladuši ili ne. Naime, Abdić ima prijavljeno prebivalište na Opatijskoj rivijeri, u Voloskom, gdje je i kuća koja se još ljetos sređivala za njegov izlazak na slobodu. Nakon izlaska iz zatvora mora se javiti policiji u Opatiji, a od suca izvršenja doznat će koje će mu biti obveze za trajanja uvjetnog otpusta i hoće li smjeti napuštati Hrvatsku ili ne. Dva dana prije Abdićeva izlaska njegova kći Elvira Abdić Jelenović kazala nam je da rješenje o uvjetnom otpustu, o kojem je odlučeno u prosincu, još nisu dobili. Na sudu u Puli jučer je bila tek obavijest da Abdić izlazi i da se mora javiti policiji pa bi to moglo značiti da nikakvih drugih ograničenja u kretanju neće imati.

Bez obzira na gomilu Babinih istomišljenika, koji su svake godine u rujnu dolazili pod zatvorske prozore da bi danas 73-godišnjem Abdiću čestitali rođendan, u Federaciji je puno više protivnika Abdićeve slobode. Za njih danas iz zatvora izlazi ratni zločinac odgovoran za ubojstva civila u bihaćkom, bužimskom, cazinskom i velikokladuškom kraju. Zato neki smatraju da Abdiću i nije pametno da ide u BiH te da bi mu i u Hrvatskoj bila dobrodošla tjelesna zaštita, piše Večernji list.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA