Što ako Cuccurin na predizborima Ladonje ne dobije najviše glasova? (video)

0
Plinio Cuccurin
Plinio Cuccurin

Ladonja će svoju izbornu listu za Hrvatski sabor sastaviti na osnovu glasova koje će kandidati dobiti na predizborima. U predizborima sudjeluje 20 kandidata koji su sakupili dovoljan broj potpisa da bi im kandidature bile valjane. Tih 20 kandidata su: Amir Adžikić, Rosanna Berné, Plinio Cuccurin, Ivan Funčić, Tatjana Galić, Vlado Ivetić, Nedjeljko Javor, Adriano Kiršić, Suzana Kosović, Mauricio Licul, Ivo Uccio Miletić, Bruno Nefat, Giuseppe Pino Nefat, Đenio Prenc, Raoul Privileggio, Robert Raponja, Alen Rosanda, Anton Rudan, Ivica Zelić i Filip Zoričić.

Kandidat koji na predizborima dobije najviše glasova bit će nositelj liste Ladonje u 8. izbornoj jedinici, ostala mjesta odredit će se prema broju glasova.

Ideja predizbora, preslika je modela izbora predsjedničkih kandidata dviju najjačih američkih političkih stranaka i ona u biti nije loša, ali u strankama poput Ladonje ona ne djeluje vjerodostojno. Da je Ladonja organizirana stranka s razvijenom infrastrukturom i nekoliko izrazito jakih i karizmatičnih političara, onda bi se njeni predizbori mogli shvatiti ozbiljno. Ovako sve to nalikuje na običnu farsu, kakvi su krajem 2008. bili i predizbori za Ladonjinog kandidata za župana. Zar je itko u Istri vjerovao da će Ladonjin kandidat za župana biti netko drugi osim Cuccurina?

Isti slučaj je i sada. Zar itko vjeruje da će netko od ovih 20 kandidata, osim Plinija Cuccurina, biti prvi na listi Ladonje u 8. izbornoj jedinici? Pa čitava ova farsa izmišljena je isključivo s tim ciljem – da Plinio Cuccurin postane saborski zastupnik. Zato su mi smiješni predizborni programi nekih od ovih 20 kandidata u kojima objašnjavaju za što će sve zalagati ako postanu saborski zastupnici.

Naime, izborna matematika u ovom je slučaju neumoljiva – Ladonja u najoptimističnijoj varijanti može osvojiti tek jedan saborski mandat (iako je prema posljednjim anketama i on upitan). Dakle, na saborsku fotelju eventualno može računati tek jedan od 20 sadašnjih kandidata. Doista bi bilo zanimljivo da na predizborima najviše glasova ne dobije Cuccurin. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA