Termoelektrana Plomin 1 prošle godine ostvarila rekord

23.01.2016 - 08:58
Pogled na TE Plomin 1 s visine od 85 metara
Pogled na TE Plomin 1 s visine od 85 metara

Termoelektrana Plomin 1 je u 2015. godini odradila 7.992 radna sata čime je postigla rekordni broj radnih sati na mreži tijekom jedne godine. Rezultat je to dobrog upravljanja i primjerenog održavanja opreme i sustava elektrane. Prvi blok termoelektrane Plomin pušten je u pogon davne 1970.  godine.

„Stari rekord je ostvaren 2011. godine i iznosio je 7.603 sata na mreži, a ove smo godine prebacili 389 sati i dosegli gotovo osam tisuća sati rada“, kaže tehnički direktor Luciano Laginja.

Zanimljivo je znati da je TE Plomin 1 u svom radnom vijeku radio 228.732 sata, što bi značilo da je neprekidno radio 26 godina. Proizveo je 21,2 TWh električne energije odnosno nešto više od energije koju cijela Hrvatska potroši u jednoj godini.

* Iz ovoga bi se dalo zaključiti da je TE Plomin 1 kvalitetno izgrađeno, opremljeno i vođeno postrojenje.
- Elektrana je projektirana sredinom 60-ih godina, a izgradnja je počela 1967. godine. U to vrijeme cijena materijala nije bila presudan faktor, pa su metode proračuna i konstruiranja bile takve da su ostavljale malo više rezervi u materijalu, npr. malo više bakra, malo deblja stijenka. Danas se radi  sve na „knap“. To je slično kao što su prije karoserije automobila imale deblji lim. Tu je naravno bitno i tzv. akumulirano znanje naših zaposlenika koje se prenaša s koljena na koljeno, a usput se i još pojačava.

* Tko je proizvođač opreme?
- Kotao je proizveo švicarski Sulzer, a turbina i generator su poljski, ali u njihovoj proizvodnji sudjelovala su poduzeća iz bivše Jugoslavije, pa je tako dio kotla rađen u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu,  dio turbine u bivšoj karlovačkoj Jugoturbini, a na generatoru je sudjelovalo niz drugih poduzeća. Montažu svih dijelova radile su naše firme kao i održavanje tijekom posljednjih 45 godina.

* Koji originalni dijelovi TE Plomin još uvijek rade?
- Oprema u strojarnici je manje – više originalna: turbina, sve pumpe, kondenzator, zagrijači napojne vode, svi ventilatori dimnog plina i svježeg zraka. Na turbini visokog tlaka zamijenjeno je unutarnje i vanjsko kućište, 1998. godine postavljen je novi elektrofilter, a prije nekoliko godina zamijenjen je parovod svježe pare iz kotla u turbinu. Najviše se mijenjalo na kotlovskom dijelu: skoro kompletan tlačni sustav: ložište, ekonomajzeri i pregrijači pare. Također, 2003. godine je relejna tehnika s grebenastim sklopkama u sobi za upravljanje zamijenjena suvremenom elektroničkom opremom i automatskim sustavom vođenja procesa.

* Je li bilo većih kvarova?
- Kao i u svakom procesnom pogonu kvarovi su neizbježni, ali sustav kontrole postrojenja i održavanja su takvi da se isti pokušaju predvidjeti i na vrijeme otkloniti ili minimizirati. Nekoliko puta smo morali produžavati planirano trajanje remonta zbog neočekivanih kvarova i nepravilnosti dijelova turbine, što je iziskivalo nabavu novih zamjenskih dijelova i dodatne dorade. Veliki kvar generatora desio se 1989. godine kada je zbog tehničkih problema došlo do oštećenja statorskog paketa, nakon čega je isti zamijenjen.

U travnju ove godine TE Plomin 1 čeka trotjedni remont. Radi se o rutinskom održavanju „stare dame“ koja proživljava svoje najbolje dane i možda u preostale dvije godine rada još jednom obori vlastiti rekord. Na kraju treba napomenuti da su za ovakve rezultate zaslužni djelatnici HEP Proizvodnje u TE Plominu, vrsni stručnjaci u vođenju i održavanju termoelektrana. (Tekst i foto: Robi Selan)

Luciano Laginja
Luciano Laginja

Upravljačka soba u TE Plomin 1
Upravljačka soba u TE Plomin 1
Fotografija starog upravljačkog pulta TE Plomin 1
Fotografija starog upravljačkog pulta TE Plomin 1

Tweet

Posljednje novosti