Ovog vikenda u Krasici jubilarni 15. Oleum olivarum

0
Marino Kraljević, Roni Jušić, Lorella Limoncin Toth, Edi Andreašić, Valter Bassanese i Nino Činić
Marino Kraljević, Roni Jušić, Lorella Limoncin Toth, Edi Andreašić, Valter Bassanese i Nino Činić

Jubilarna petnaesta manifestacija Oleum olivarum – 15. Susreti u Krasici održati će se 10. i 11. ožujka, a posjetiteljima donosi bogatu ponudu brojnih izlagača koji će predstaviti maslinova ulja, kvalitetna vina i druge autohtone istarske delicije, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Gardošima kod Krasice. Uz bogat dvodnevni program, koji obuhvaća stručna predavanja, cooking show te otvorena vrata lokalnih kušaona, potrebno je istaknuti desetu izložbu likovnog natječaja.

Edi Andreašić, gradonačelnik Buja, pozdravio je sve nazočne medije i zahvalio se na podršci ovoj manifestaciji. Predstavivši sve ostale nazočne govornike na konferenciji, naglasio je da se ovogodišnji susreti održavaju pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Ive Josipovića.

„Svake godine pokušamo posjetiteljima ponuditi nešto više i drugačije u programu Oleum olivaruma. Ove godine je to cooking show koji će se održati i subotu i nedjelju. Za razliku od prošle godine kad su kuhale gospođe maslinarke, ove godine kuhat će maslinari“, započela je prezentaciju programa Lorella Limoncin Toth ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta iz Buja. Subotu će obilježiti sudionici Desetog međunarodnog likovnog natječaja Oleum olivarum 2012., koji počinje u 10 sati, a izložene radove posjetitelji će moći pogledati tijekom cijelog dana sve do 19 sati. Vrata kušaona maslinovih ulja bit će otvorena u subotu i nedjelju od 10 do 16 sati. Svečano otvorenje manifestacije i predstavljanje svih izlagača na manifestaciji održat će se u subotu u 11 sati. Nakon toga slijedi bogati program. U 11,30 sati će marendu kuhati gosti Krasice, Šajeta i Kristijan Nemet. Posebno predstavljanje i degustacija ulja južne i sjeverne Italije te uspoređivanje sa istarskim uljima održati će se u uljari „Benvegnu“ u Gardošima s početkom u 12 sati. Ovom dijelu programa pridružit će se gosti udruge novinara L'Italia del gusto i Sky TV iz Italije. U 15 sati počinje drugi cooking show gdje će slasne delicije pripremati predstavnici hotela „San Rocco“ iz Brtonigle i maslinari Krasice. U suboru  u 17,30 sati očekuje se svečana podjela nagrada i priznanja najboljim sudionicima likovnog natječaja.

Nedjeljno jutro posvećeno je sportu te će se s početkom u 11 sati održati mountainbike biciklijada Oleum olivarum bike. U 14 sati počinje predavanje prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na temu „ZOOB projekt 2010.-2011.: Prehrambena vrijednost djevičanskih maslinovih ulja“. Danijela Poljuha iz Istarske razvojne agencije d.o.o. (IDA) u 14,30 sati predstavit će temu „Od molekule do zaštite proizvoda - Analizom DNA do potvrde autentičnosti i sljedivosti maslinovog ulja“. Marina Kocijančić iz Hrvatske poljoprivredne komore, održat će predavanje na temu „Dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti i integrirana proizvodnja“. Cooking show nastavlja se i u popodnevnim satima gdje će s početkom u 14 sati Almo Čatlak, Serđo Ražman i novinarke Hrvatske televizije Kornelija Benazić i Klara Dujmović kuhati jela na bazi maslinovog ulja.

Svečano obilježavanje 15. Obljetnice manifestacije Oleum olivarum započet će u nedjelju u 17 sati, a prezentacija rezultata ocjenjivanja ekstra djevičanskih maslinovih ulja započet će u 17,30 sati. Prezentaciju rezultata održat će prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak i dr. sc. Viviana Lušetić.

Podjela priznanja najboljim uljima ovogodišnje manifestacije Oleum olivarum u Krasici očekuje se oko 18 sati.

Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Buja, naglasio je iznimnu važnost ove manifestacije u promicanju kulture i značaja proizvodnje vrhunskih maslinovih ulja za Krasicu, Buje, Istru i Hrvatsku. „Zahvaljujući čitavoj jednoj generaciji maslinara, kroz njihov trud i rad, uspjelo se maksimalno promovirati Krasicu, a Oleum olivarum predstavlja vrhunac svih njihovih ulaganja. Rezultati maslinara iz Krasice te svih ostalih proizvođača autohtonih proizvoda Bujštine zajedno sa sjajnim ugostiteljima čine lepezu bogate gastronomske ponude i prepoznatljivosti ovog kraja koja je danas vrlo priznata i tražena“, zaključio je Bassanese.

Predstavnik Mjesnog odbora Krasice, Nino Činić naglasio je kako se i danas trude promovirati Krasicu, Buje i svoj kraj na svim smotrama maslinovih ulja, na festivalima hrane i sajmovima gdje nastupaju te prezentiraju istarska maslinova ulja. Nekad vrlo čudna ulja po okusu neupućenih degustatora i potrošača zbog svoje pikantnosti, danas imaju uvaženu poziciju i vrlo su cijenjena u svjetskoj gastronomiji. „Pristiglo nam je 140 uzoraka ulja u 2 dana. To je jako puno za Krasicu ali i još uvijek tehnički izvedivo kako bi se s istim žarom posvetili manifestaciji podjednako kao 1998. godine kad je ova priča počela“, objasnio je Činić te nastavio „Nakon uređenja prostorija Zajednice Talijana u Krasici, ova manifestacija dobiva novi polet i kvalitetu. 2012. godina polučila je vrhunske rezultate. Davne 1998. godine imali smo 18 uzoraka od kojih 90% nije zadovoljilo kriterije kvalitete. Ove godine od 140 uzoraka, 95% ih zadovoljilo sve kriterije te tako ušlo u ocjenjivanje, tj.  u borbu za odličja. Premijerno vam možemo reći da su rezultati sljedeći: 54 zlata, 56 srebra, 11 bronci i 12 ulja koja ulaze u ekstra kategoriju. Naravno, ovako sjajni rezultati i organizacija ne bi bila moguća bez potpore svih naših dugogodišnjih partnera, sponzora, Istarske županije, Grada Buja i medijskih pokrovitelja“. Nakon Činića, umjetnik Roni Jušić predstavio je deseti po redu Međunarodni likovni natječaj. „Posebna mi je čast najaviti da ćemo ove godine imati specijalnu nagradu za 200-tog učesnika likovnog natječaja. Najavilo se zaista puno umjetnika iz šire regije“. U subotu do 10 sati umjetnici predaju svoje radove koji će tijekom subote biti izloženi u Krasici. Dvadesetak umjetnika iz Dalmacije predstavit će svoje radove pod zajedničkim nazivom „Maslina iz ateljea“ u uljari Benvegnu u Gardošima.  

Na kraju konferencije gradonačelnik Andreašić istaknuo je kako se u posljednjim godinama zasadilo oko 70.000 stabala masline na području Grada Buja. Uz stabla starijih nasada, na cijelom području Grada Buja postoji oko 100.000 maslina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa