Pulski vijećnici jednoglasno osudili postavljanje žice na graničnim prijelazima

0
Sjednica Gradskog vijeća Pule
Sjednica Gradskog vijeća Pule

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Pule, na čelu s predsjednikom Robertom Cvekom, sinoć su se osvrnuli na postavljanje žičane ograde na graničnom prijelazu Istre i Slovenije. "Oštro osuđujemo zastrašujuću Odluku Vlade Republike Slovenije i čin postavljanja žičane ograde na granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Znajući kako je Istra područje koje geografski ne obuhvaća samo Republiku Hrvatsku, već i Republiku Sloveniju i Republiku Italiju, te ponosni što su naša Pula i Istra otvorene, tolerantne i  multikulturalne sredine, na nama je da zajednički ukažemo susjednoj državi i Europi da smo svi zajedno protiv sila koje prijete pogaziti temeljne principe ujedinjene Europe i slobodnog kretanja ljudi i dobara, a pri tom  narušavaju i dosadašnju dobru međudržavnu suradnju", kazao je Cvek u svom obraćanju.

Cvek je istaknuo kako se nikada u ljudskoj povijesti ovaj prostor nije ograđivao niti cjepkao tako opasnim ogradama, žilet žicama čije oštrice plaše ljude i  masakriraju nedužne životinje na njihovom prirodnom putu.

"Ovo nije Europa - regija kojoj smo toliko težili, ovo su žice  koje zaustavljaju život, to su zidovi koji oduzimaju disanje, nakarade uma u suprotnosti prirode. Tužno i nedopustivo, žilet žicom su ogradili ljudsko srce, a ako se ne usprotivimo, uskoro će i misli,“ dodao je Cvek, podsjetivši kako se protekle subote u znak prosvjeda protiv postavljanja žice na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri, održala prijateljska „utakmica preko žice“ između hrvatskih i slovenskih olimpijaca, reprezentativaca, sportaša, studenata, profesora, i svih građana naprednih ideja i svijesti.

"Budućnost treba graditi u vjeri da nas čeka ljepše razdoblje u kojemu ćemo nastaviti razvijati prijateljske odnose, solidarnost i dobru gospodarsku, kulturnu i političku suradnju sa susjednim državama bez razdvajanja nehumanim i neljudskim ogradama", zaključio je Cvek.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa