U Bruxellesu predstavljen istarski turizam: Organiziran tjedan istarske gastronomije
Oriano Otočan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije te Branko Curić, pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije, 29. veljače i 1. ožujka boravili su u Bruxellesu, kako bi izvidjeli mogućnosti za financiranje projekata iz sektora turizma, koje će biti na raspolaganju iz Strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u EU.
Tijekom dvodnevnog službenog posjeta Bruxellesu, pročelnici Istarske županije susreli su se s nekoliko europskih parlamentaraca, s predstavnicima Europske komisije te su na temu turizma imali priliku razgovarati i s predstavnicima Misije RH pri EU.
Također, istarski pročelnici imali su priliku posjetiti Opću upravu Europske komisije za regionalnu politiku, gdje su s njezinim predstavnikom razgovarali o budućem ulasku Hrvatske u EU, u kontekstu regionalne kohezijske politike i korištenju Strukturnih fondova koji će Hrvatskoj biti dostupni nakon punopravnog članstva.
Konkretne mogućnosti Istri se otvaraju i kroz sudjelovanje u Mreži europskih regija za konkurentni i održivi turizam / NECSTouR. Na sastanku s koordinatorima Mreže pojašnjena su nova pravila za financiranje projekata s područja turizma iz Kohezijske politike. Na svim sastancima predstavnici Istarske županije lobirali su da turizam, kao vrlo važna gospodarska grana za Istarsku županiju i Hrvatsku, bude zastupljena u sličnoj mjeri kao u aktualnom programskom razdoblju 2007.- 2013.
Otočan i Curić posjetili su i predstavništvo španjolske regije Katalonije u Bruxellessu, kako bi razgovarali o njihovim iskustvima po pitanju decentralizacije i regionalizacije, kao i o praksi u promociji katalonskih proizvoda.
U Bruxellessu se trenutno održava Tjedan istarske gastronomije, organiziran zahvaljujući suradnji Ureda Istarske županije u Bruxellessu te Hrvatske i Istarske turističke zajednice, a inicijativu je podržalo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Kraljevini Belgiji. Na predstavljanu Istarske gastronomije sudjelovali su brojni partneri Istarske županije i Hrvatske turističke zajednice, predstavnici međunarodnih organizacija u čijem radu sudjeluje Županija, predstavnici prijateljskih regija, kao i predstavnici europskih i belgijskih institucija te belgijski turistički djelatnici.
Uzvanicima je predstavljena istarska gastronomska ponuda koja će obogatiti jelovnike restorana u srcu Europe. Osoblje restorana San Rocco iz Brtonigle priredilo je gastronomske specijalitete koristeći istarske izvorne proizvode, a belgijski su kuhari od njih naučili tajne pripreme vrhunskih jela istarske gastronomije. Sedam će se dana u Bruxellessu moći uživati u okusima i mirisima Istre.
Iz svih susreta, uočena je potreba snažnijeg lobiranja za financiranje turističkih projekata u budućoj europskoj financijskoj perspektivi 2014. - 2020., s obzirom da je izrada programskih dokumenata u tijeku.
Istarska županija će iz tog će razloga, ovog proljeća u Bruxellessu, organizirati okrugli stol s ciljem jačanja uloge turizma u kohezijskoj politici na koji će biti pozvani predstavnici europskih i hrvatskih vlasti, europske turističke regije i međunarodne organizacije, priopćeno je iz Kabineta župana.