IDS: Decentralizacija mora biti u fokusu buduće Vlade RH

0
Konferencija je održana u organizaciji IDS-a i ALDE Stranke
Konferencija je održana u organizaciji IDS-a i ALDE Stranke

"Situacija se neće mijenjati ako nastavimo raditi na isti način. Centralizirani sustav po hrvatskoj recepturi, koji se nalazi odmah iza onog grčkog, koči razvoj i napredak zemlje. Stoga, želimo li oporavak i rast potrebne su nam suštinske reforme. Upravo zato je nužna decentralizacija države, prenošenje ovlasti i odgovornosti na županije, gradove i općine“, izjavio je potpredsjednik IDS-a Valter Flego na konferenciji u organizaciji IDS-a i ALDE Stranke, održanoj 11. prosinca u Poreču.

Tema ovogodišnje konferencije je bila „Decentralizacijom do kvalitetnije javne uprave“, a na događaju su sudjelovali brojni predstavnici IDS-a, istarski gradonačelnici i načelnici te predstavnici izvršne i predstavničke vlasti u Istri.

Član predsjedništva IDS-a i predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić istaknuo je da današnja konferencija o decentralizaciji predstavlja svojevrsni forum za raspravu ideja, posebice na političkom i ekonomskom planu, kao i za promišljanje o decentralizaciji.

Nakon pozdravnih riječi domaćina Lorisa Peršurića, predsjednika IDS-a Poreštine i Edija Štifanića, gradonačelnika Poreča, konferenciju su otvorili potpredsjednik IDS-a Valter Flego i savjetnik IDS-a Emil Soldatić.

Emil Soldatić
Emil Soldatić

U sklopu konferencije, održan je okrugli stol o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji na kojem su govorili predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika i Valter Drandić, dok su se predsjednik IDS-a Pule Valter Boljunčić i predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar osvrnuli na decentralizaciju na području znanosti, odnosno zdravstva i socijalne skrbi.

Sudionici ovog panela stava su da je nužno provesti širu javnu raspravu i postići politički konsenzus o odabiru optimalne politike decentralizacije te konačno s riječi prijeći na dijela. Naglasili su da je „današnja konferencija značajna za stavljanje decentralizacije u fokus buduće političke vlasti. Ona nije potrebna samo Istri i Istrijanima, već je nužnost za Hrvatsku.“ 

Također u sklopu konferencije, održana je panel diskusija na temu „decentralizacijom do veće učinkovitosti javne uprave“ na kojoj su sudionici -  predstavnici izvršne vlasti s dugogodišnjim iskustvom - saželi primjere dobre prakse i učinkovitosti javne uprave. Na panelu su sudjelovali potpredsjednik IDS-a i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, član predsjedništva IDS-a i županijski pročelnik za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Marin Grgeta te gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Naveli su, svatko u svom krugu djelovanja, brojne primjere dobrog upravljanja, koji jasno pokazuju da razvijena i učinkovita  javna uprava zamašnjak je razvoja i privlačenja novih investicija.

Sandra Ćakić Kuhar, Tulio Demetlika, Valter Drandić i Valter Boljunčić
Sandra Ćakić Kuhar, Tulio Demetlika, Valter Drandić i Valter Boljunčić

Na kraju konferencije, sudionicima se obratio predsjednik Savjeta IDS-a i gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, koji je istaknuo da „zagovarati decentralizaciju u visoko centraliziranoj zemlji poput Hrvatske zahtjeva puno hrabrosti i upornosti. No, mi ne odustajemo!“

- Kao što smo u prošlosti, usprkos svim poteškoćama, imali snage vjerovati u ispravnost naših politika i progovoriti o temama koje su predstavljale bauk u Hrvatskoj, poput multikulturalnosti, kulture zajedničkog življenja  - convivenza, dvojezičnosti i antifašizma tako je danas sa decentralizacijom.

Dodao je da „ono što tražimo jest da se konačno pređe na provođenje konkretnih mjera decentralizacije koje bi značajno doprinijele rješavanju brojnih problema Hrvatske. Tu prije svega mislim na IDS-ovu platformu kojom bi se s sadašnji centralizirani sustav, kakav u Europi ima još samo Grčka, u kojem  se sredstva dijele tako da čak 90 posto odlazi u centralni državni proračun, pet posto ide Gradu Zagrebu, a preostalih pet posto dijele sve općine, gradovi i županije promijenio i na lokalnom i regionalnom/županijskom nivou ostalo znatno više sredstava. Zaključio je da „ukoliko stranke lijevog centra uspiju formirati Vladu, siguran sam da će se puno toga ostvariti u idućem mandatu.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa