Međunarodno arheološko savjetovanje u Medulinu

0
Kristina Džin
Kristina Džin

„Gradnja i krajolik od prapovijesti do srednjeg vijeka – Arheologija i nove tehnologije“ tema je XXI Međunarodnog arheološkog savjetovanja otvorenog  9. prosinca u Medulinu. Savjetovanje, posvećeno pokojnoj Vesni giradi Jurkić, trajat će 10. i 11. prosinca. Organizira ga Centar za arheološka istraživanja Instituta Ivo Pilar, Zagreb – MIC za arheologiju Medulin – Brijuni pod trajnim visokim pokroviteljstvom UNESCO-a.  Uvodnim ga je riječima otvorila Kristina Džin u ime MIC-a za arheologiju, a učesnicima savjetovanja su se potom obratili Tatjana Tomaić, izaslanica ravnatelja Instituta Ivo Pilar iz Zgreba te Guido Rosada i Giuseppe SALEMI s Università di Studi di Padova, Dipartimento di Archeologia, Padova (Italija).

Radni skup je pozdravio i načelnik Općine Medulin, zahvalivši se arheolozima na njihovoj ustrajnosti u radu tijekom dvadeset i jedne godine.

„Općina Medulin surađuje s arheolozima već dugi niz godina, tako da smo, mogu slobodno reći, prevazišli fazu same poslovne suradnje i ostvarili i onaj prisniji, prijateljski odnos. Arheolozi kao da se ponekad bore s vjetrenjačama, jer često rade i istražuju ono što lokalna javnost, pa ponekad i mi političari zapravo ne vidimo i ne razumijemo te ponekad nailaze na prepreke i nerazumijevanje u svojem radu, dok zapravo arheolozi otkrivaju našu važnu sakrivenu kulturnu baštinu, koju tek kasnije imamo prilike vidjeti restauriranu i izloženu. Ja osobno, kao i moje stručne službe, se trudimo unaprijediti suradnju s vrijednim arheolozima, a primjer toga je i kandidiranje na jedan od fondova Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Stoga se nadam da će već idući skup proteći u pozitivnijem ozračju, te da će arheolozi "doći na svoje" putem novih izvora financiranja te dobiti u ruke alat kako bi predstavili javnosti sve ono za što su se školovali i uložili svoju cijelokupnu životnu energiju. Dakle, da zaključim, Općina Medulin, a nadam se i druge institucije, i nadalje će arheolozima pružati punu podršku u njihovu radu“, rekao je načelnik Buić.

Pozdravna riječ načelnika Gorana Buića
Pozdravna riječ načelnika Gorana Buića

U petak savjetovanje nastavlja s radom od 9 sati, a na programu su predavači Nives Doneus i Petra Schneidhofer s Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology (LBI ArchPro), Beč (Austrija), Katarina Batur, Mate Parica i Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru, Odsjek za arheologiju, Zadar (Hrvatska), Kristina Džin s Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju, Zagreb (Hrvatska), Katarina Jerbić iz Varaždina, Elvin Zejnilhodžić iz Pule, Igor Miholjek sa Hrvatskog restauratorskog zavoda, Odjel za podvodnu arheologiju, Zagreb (Hrvatska), Zrinka Ettinger-Starčić iz Muzeja Mali Lošinj, Mali Lošinj (Hrvatska).

Međunarodni istraživački centar za arheologiju, Brijuni-Medulin (MIC za arheologiju), utemeljen 1994. godine kao ustrojbena jedinica Sveučilišta u Zagrebu na inicijativu Arheološkog zavoda Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sustavno unapređuje kulturnu i znanstveno-istraživačku djelatnost na području arheologije i zaštite spomeničke baštine organizacijom arheoloških iskapanja, konzervacijom i predstavljanjem starina u Istri (Hrvatska). Ističe se suradnjom s hrvatskim i stranim sveučilištima, organizacijom arheološke prakse na terenima, povezivanjem sa srodnim ustanovama u domovini i svijetu. MIC za arheologiju je aktivan i u izložbenoj promidžbi arheološke i povijesne baštine Istre u Hrvatskoj i inozemstvu te u realizaciji međunarodnih arheoloških tematskih savjetovanja uz izdavanje časopisa “Histria Antiqua”.  Od 2007. godine MIC za arheologiju je djelovao u okviru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a od 2009. godine prisjedinjen je Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar u Zagrebu kao funkcionalni centar  za arheologiju Hrvatske (Centar za arheološka istraživanja) sa sjedištem u Puli.

Tatjana Tomaić
Tatjana Tomaić

U dvadesetjednoj godini djelovanja MIC za arheologiju je istražio dio antičko-kasnoantičke nekropole Burle kod Medulina (istraženo 365 grobova, 1.-6.st.); antičko-kasnoantička zdanja u uvali Sv. Antuna i Sv. Lucije kod Novigrada (1.-4. st.), te od 1995. godine provodi iskapanja uz konzervaciju rimsko-kasnoantičkog carskog rezidencijskog maritimnog kompleksa Vižula kod Medulina (1.st.pr.Kr-6.st.po.Kr.) u suradnji s arheološkim odjelima Filozofskog fakulteta u Zagrebu i u Zadru, Odjelom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. U tijeku je suradnja sa sveučilištima u Padovi (Italija), Bordeauxu (Francuska), Barceloni (Španjolska), Cluj-Napoci (Rumunjska), Kopru (Slovenija) i Skopju (Makedonija). Posebna je suradnja bila utemeljena s arheološkim muzejskim ustanovama u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku i Puli.

 Uz sudjelovanje znanstvenika, pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, do sada je organizirano dvadeset međunarodnih arheoloških savjetovanja. (Tekst i foto: Mario Rosanda)

Guido Rosada
Guido Rosada

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa