HPB istarskim medijskim kućama dao 75 milijuna kuna sumnjivih kredita

0

Optužnica protiv bivših čelnika Hrvatske poštanske banke, poznata kao afera Bankomat, mogla bi uskoro biti proširena za sumnjive kreditne aranžmane s medijskim tajkunima iz Istre, piše Jutarnji list.

Županijsko državno odvjetništvo iz Zagreba utvrdilo je da je u razdoblju od 2007. do 2009. godine HPB mimo procedure i bez valjanih sredstava osiguranja Glasu Istre i Nezavisnoj istarskoj televiziji te s njima vlasnički povezanim tvrtkama Mehanici iz Pule i Elektroničkom medijskom centru iz Zagreba odobrila 75 milijuna kuna kredita koji će najvećim dijelom ostati nenaplaćeni jer su navedene tvrtke u međuvremenu otišle u stečaj.

Istraga je pokrenuta i proziv vlasnika Mehanike Predraga Škuljevića, Dinka Spajića iz Zagreba, vlasnika propalog Elektroničkog medijskog centra te bivše direktorice NIT-a Gordane Restović iz Poreča. Oni se zajedno s pokojnim Đanijem Bažonom, bivšim članom Uprave Glasa Istre, terete kao osobe koje su Josipa Protegu i ostale poticale na poslove sumnjivog kreditiranja.

Gordana Restović je novinarima Jutarnjeg lista potvrdila istragu. „Ja sam dala detaljan iskaz, kao i prateću dokumentaciju, no s tim podacima ne mogu u javnost“, rekla je Restović za Jutarnji.

Od inkriminiranih 75 milijuna kuna, 55,8 milijuna kuna HPB je odobrio Mehanici, 11 milijuna Elektroničkom medijskom centru, pet milijuna Glasu Istre, a tri milijuna NIT–u. Sve tvrtke i njihove čelne osobe bile su u međusobnim poslovnim odnosima. Škuljević, Spajić i Bažon imali su namjeru stvoriti snažno medijsko carstvo. S ovako izdašnim kreditima plan bi im vjerovatno i uspio da se nisu zaigrali s nekretninama. Škuljević je preko Mehanike, koja je imala i suvlasnički udio u Glasu Istre, ušao u projekt gradnje velike zgrade u Puli, investicije koja je kreditima daleko nadmašila svoju tržišnu vrijednost pa se sumnja da je preko tog projekta veliki dio novca isisan, a dio se prelijevao u Glasu Istre i NIT, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa