Uz aplikaciju eProračun lakše praćenje trošenja proračunskog novca Pule

0
Predstavljanje aplikacije eProračun u Komunalnoj palači
Predstavljanje aplikacije eProračun u Komunalnoj palači

U prostorijama pulske Komunalne palače 4. prosinca je predstavljena nova web aplikacija Grada Pule pod nazivom eProračun putem kojem se građani mogu dodatno informirati o planiranju i trošenju proračunskog novca.

"Novom uslugom želimo građanima omogućiti participaciju, olakšati suradnju i uspostaviti interakciju u procesu donošenju proračuna na jednostavan način korištenjem alata koje pružaju suvremene informatičke tehnologije", kazao je prilikom predstavljanja pulski gradonačelnik Boris Miletić. Dodao je i kako Grad Pula na ovaj način želi proračun približiti i mlađoj populaciji, podići njihovu informiranost te ostvariti komunikaciju s mladima na njima blizak način.

"Drago mi je da su se građani i ove godine uključili u kreiranje proračuna putem već postojećih kanala i dostavili kvalitetne prijedloge koje smo u velikoj većini, 75 posto njih uvrstili u prijedlog proračuna za iduću godinu. U mogućnosti smo tako od iduće godine čak dvostruko povećati naknadu za novorođenčad, s 500 na 1000 kuna, predlažemo i značajno smanjenje mjesečnih cijena autobusnih karata za učenike na 50 kuna te povećanje novčane pomoći studentima koji studiraju izvan Pule sa 600 na 800 kuna", rekao je Miletić, naglasivši i  kako su planirani kapitalni projekti predloženi od strane građana također uvršteni u plan za 2016. godinu poput početka izgradnje Trga Kralja Tomislava, izrade projektne dokumentacije za izgradnju gradskog bazena, nastavak izgradnje sportskog igrališta u Veldebeku, proširenja gradskog groblja Monte Giro i groblja u Štinjanu te nastavka širenja pulske obilaznice.

Grad Pula se ove godine priključio i projektu participativnog budžetiranja kojeg provodi Zelena Istra

Pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić istaknula je sve aktivnosti koje Grad Pula svake godine već provodi s ciljem uključivanja građana u donošenje proračuna poput e-konzultacija, tribina po svim mjesnim odborima, web stranica proracun.pula.hr, brošure o proračunu i informativnih letaka. "Grad Pula priključio se ove godine i projektu participativnog budžetiranja kojeg provodi Zelena Istra te smo i tim putem dobili kvalitetne prijedloge građana", kazala je Sajić.

Aplikaciju je izradila tvrtka Coin d.o.o. a sve funkcionalnosti predstavila je voditeljica projekt a i financijska analitičarka Rozana Banković Stupar. „Ova aplikacija će Gradskoj upravi pružiti platformu za kvalitetniju analizu, za dinamičko praćenje trenda i strukture proračuna kroz godine, potaknuti učinkovitije upravljanje temeljeno na podacima koje će pak omogućiti postavljanje konkretnih ciljeva i pokazatelja uspješnosti“, naglasila je Stupar.

Usluga eProračun podiže razinu informiranosti građana, što je temelj za njihovo aktivnije uključivanje u proces donošenje proračuna. Pula je grad lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad, zbog čega je postala primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj. Pulska gradska uprava je među prvima krenula s objedinjenom javnom nabavom i elektroničkim poslovanjem što joj je omogućilo višemilijunske uštede i veću transparenstnost poslovanja, a to su prepoznala i nezavisna istraživanja koja Pulu svrstavaju među najtransparentnije i najštedljivije gradske uprave u Hrvatskoj.

Web aplikacija eProračun dostupna je na službenoj stranici Grada Pule www.pula.hrputem linka: http://bit.ly/1OKJoVD

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa