Objavljenje nominacije za nagradu Istriana 2015.

0
Prošlogodišnji laureati Istriane
Prošlogodišnji laureati Istriane

Počelo je glasanje za dodjelu nagrade Istriana 2015. Najveća je konkurenicija u kategoriji glazbe gdje su kandidirana dva benda i tri solista. To su: Anelidi, legendarni bend iz Pule, nagrađen nagradom Status Hrvatske glazbene unije za dugogodišnji glazbeno-scenski rad,  koji ove godine obilježava 50. obljetnicu rada i postojanja, zatim Veja, bend koji se bavi istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenjem iste u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta, pa Livio Morosin, jedan od najbolji autorahrvatske pop rock i etno scene, ove  godine nagrađen Porinom za najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe za skladbu „Autobus“ s albuma“Mmotovun“, potom Luka Žužić nagrađivan od Hrvatske glazbene unije u kategroiji jazz-trmbon, nagradom koju HGU svake godine dodjeljuje najboljim instrumentalistima u zemlji te Franko Božac, vrstan harmonikaš, kojemu je jedno od najvećih dostignuća ove godine je objavljivanje vlastitog nosača zvuka za jednu od najvećih svjetskih izdavačkih kuća klasične glazbe NAXOS classic records.

U kategoriji zdravstva kandidirane su četiri medicinske sestre: dugogodišnja zaposlenica u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Sona Đuranović, Andrijana Glavaš, djelatnica u medicisnko prijavno-dojavnoj jedinici sa stažem duljim od  20 godina u izvanbolničkoj hotnoj službi, koja od 2011. godine radi u MPDJ na poslovima primanja poziva upućenih od pacijenata za hitne slučajeve, zatim prvostupnica sestrinstva Marjeta Milani, koja radi u Domu zdravlja od 1981. godine, a od 1984.  godine na poslovima patronažne sestre te Elizabeta Ševarović, neprekidno na Odjelu za pedijatriju OB Pula od 1981. godine.

Iz sporta su kandidirani Slavko Jereb, Nataša Ravnić Gašparini i Bruno Valčić. Jereb je višestruki prvak i reprezentativac u tae kwon dou, nositelj je crnoga pojasa 7. Dan i jedan od svjetskih autoriteta u tae kwon dou UTF stiula. Najveće priznanje za svoj rad dobio je ove godine uvrštavanjem u Tae kwon do Hall od Fame u New Yerseyu, čime je postao jedini istarski sportaš i sportski djelatnik koji je uvršten u Kuću slavnih nekog sporta. Ravnić Gašparini, kuglačica ženskog kuglačkog kluba Istra iz Poreča i stalna reporezentativka, višestruka je državna prvakinja koja je 2015. godine postala prvakinja Hrvatske u parovima s Marijanom Livoić i proglašena najboljom igračicom Prve hrvatske kuglačke lige. Sa svom klubom osvojila je Hrvatski kup i drugo mjesto u Europa kupu. Biciklistički sudac Valčić najveće je priznanje dugogodišnje sudačko djelovanje dobio ovih dana kada ga je Međunarodni biciklistički savez imenovao za glavnog suca najprestižnije biciklističke utrke, 103. Utrke  Tour de France. Tim se priznanjem uvrstio u red najcjenjenijih hrvatskih sportskih sudaca na međunarodnoj sceni.

U kategoriji kulture nominirani su Ivana Matejčić i Sunčica Mustač, autorice  knjiga „Kiparstvo od 4. do 13. stoljeća- Scultura dal 4. al 13. secolo“, Ondina Krnjak i Tatjana Bradara za izložbu „Istra - lav i orao“  te Bojan Šumonja za za retrospektivnu izložbu „Postojanost slikanja“ (Retrospektiva 1990. – 2015.) .

U kategoriji gospodarstva kandidirani su Vesna Žmak i Armando Stanišić. Žmak je  trideset godina direktorica je uspješne tvrtke Sipro iz Umaga u kojoj se zaposlila kao mlada i dplomirana inženjerka, a 1985. godine preuzela je direktorsku funkciju provodeći pritom sve zahtjevne faze rasta i razvoja tvrtke kao i  privatizacije, a Stanišić, koji je prije više od dvadeset godina osnovao je tvrtku A.B.S. i pokrenuo proizvodnju prodaju i montažu aluminijske stolarije dobio je nedavno nagradu Hrvatskog udruženja međnadžera i poduzetnika za menadžera godine.

Podjela stauta „Istriana“ održat će se 11. prosinca u 13 sati u pulskom kinu Vali. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa