Slučaj Belle: Istra 1961 od sudaca i policije traži da se pridržavaju Uefinih pravila i hrvatskih zakona o navijačima

0
Henry Belle (Foto: Dnevno.hr)
Henry Belle (Foto: Dnevno.hr)

Upravni odbor NK Istra 1961 je na sjednici, održanoj 27. veljače,  vrlo oštro i bez zadrške osudio ponašanje dijela navijača koji su na utakmici četvrtzavršnice Hrvatskog nogometnog kupa u Puli između Istre 1961 i Dinama te na prvenstvenoj utakmici u Splitu između Hajduka i Istre 1961 rasističkim hukanjem provocirali Istrinog igrača Henryja Bellea.

Belle se, smatra Uprava pulskog prvoligaša, bez povoda našao na meti „hukanja“. Naime, premda je na obje utakmice vladalo pravo prijateljsko okruženje, dio navijača je bez povoda počelo vrijeđati crnoputog igrača Istre 1961, što je nakon susreta u Splitu u izvještaju o utakmici naveo i delegat susreta. 

„Vrijeđanje na utakmicama, odnosno na sportskim terenima je neprihvatljivo, a vrijeđanje na osnovi boje kože zaslužuje svaku osudu i zgražanje. Rasizam na sportskim terenima diljem Hrvatske ne bukta, ali tinja već dugi niz godina i njega bi trebalo iskorijeniti s hrvatskih stadiona. Stoga NK Istra 1961 od nadležnih službenih tijela očekuje da se pridržavaju Uefinog Pravilnika o zaštiti i sigurnosti odnosno Zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima i Zakona o javnom okupljanju kako bi zaštitili klubove i igrače od nesportskog ponašanja navijača“, stoji u priopćenju pulskog prvoligaša.

To u praksi znači da ukoliko i nakon upozorenja, navijači na utakmici nastave hukati, odnosno vrijeđati na rasnoj osnovi, sudac treba na nekoliko minuta prekinuti utakmicu, a ako ni tada ne prestanu vrijeđanja, krajnja mjera je prekid utakmice. Jedna od mjera je i pražnjenje tribine od rasističkih navijača, što je pak posao policije. (N.Č.)    

Pula želi domaćinstvo utakmice Hrvatska - Estonija

Na istoj sjednici Upravni odbor NK Istra 1961 je odlučio uputiti HNS-u kandidaturu za domaćinstvom prijateljskog susreta A reprezentacija Hrvatske i Estonije, koji je na rasporedu 26. svibnja. Potporu za organizaciju ovog susreta dao je i Grad Pula, priopćeno je iz NK Istra 1961.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa