Štok i Martinčić se posvađali zbog spremnika za plin

0
Spremnici za plin
Spremnici za plin

Donošenje Odluke o Urbanističkom planu uređenja područja Marina Veruda „uzburkalo je vodu“ među vijećnicima Grada Pule. Polemika se na Gradskom vijeću, 23. veljače, vodila oko starih spremnika za plin smještenih na području Marine Veruda. Vijećnik Bruno Nefat smatra kako ih valja sačuvati, dok se Marko Martinčić tome oštro suprotstavio. Rasprava, koja je bila vrlo žučna, u konačnici je postala gotovo smiješna.

Dok je Nefat bio ustrajan u mišljenju da takvo što itekako vrijedi sačuvati, kao što su svoju industrijsku baštinu sačuvali London, Berlin, Copenhagen i Genova, Martinčić je nekoliko puta ponovio da su spremnici urušeni, van funkcije i tek odraz nekih prošlih vremena. „Rezervoari za plin su industrijsko smeće 19. stoljeća“, naglasio je više no jednom. Dodao je da je riječ o starom gvožđu iliti željezu te da takvo držanje stvari koje više ničemu i nikomu ne služe, jednostavno nema smisla.

„Njihova namjena više nije u funkciji i mislim da ih ne bi trebalo prenamijenjivati, to nema smisla. To je jednostavno industrijski trash koji smo naslijedili i koji je teško valorizirati“, rekao je i kazao (Nefatu): „Ma možete mi pričati što god hoćete o arheologiji, povijesti, očuvanju, ali to su samo dva ne baš lijepa cilindra iz doba Austrougarske“. Dodao je kako tu treba „ići razumom, a ne nogom“.

Loredana Štok
Loredana Štok
Marko Martinčić
Marko Martinčić

U čitavu se priču „uplela“ i vijećnica Loredana Štok, koja također smatra da grad treba sačuvati taj dio industrijske kulture. „Konzervatori su uglavnom ti koji trebaju reći da li nešto je ili nije kulturno dobro, iako, oni znaju cjepidlačiti“, rekla je i napomenula kako se rijetki gradovi mogu pohvaliti tom industrijskom kulturom te da to itekako valja cijeniti. „Nije to smeće 19. stoljeća, već suprotno“, naglasila je i napomenula kako je čula Fabrizia Radina i njegovu opasku kako spremnike treba pustiti da se sami sruše, iako je nije kazao u mikrofon. „Hajmo onda srušiti Arenu i reći da je to samo hrpa kamenja“, izjavila je na što se vijećnicom prolomilo glasno negodovanje.  

„Ovdje smo da bi imali razuma, a ne da bi se nekome svidjeli“, kazao je Martinčić Loredani Štok i dodao:  „Ne može se nešto staro 50 godina uspoređivati s rimskom Arenom“.

Martinčić je izjavio kako Štok redovito izvrće izjave i činjenice po sistemu „nije košeno, nego šišano“ i kazao joj da lupeta, na što je dobio opomenu predsjednika Vijeća Denisa Martinčića. Potom joj se ispričao.

No, Štok mu nije ostala dužna već je kazala kako njegovo sjećanje „ne seže dalje od jedne sjednice vijeća“, nakon čega je Marko Martinčić od Denisa Martinčića zatražio da je opomene. Sporna točka dnevnog reda  odnosno Oluka o donošenju urbanističkog plana Marine Veruda u konačnici je prihvaćena. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa