Miletić: IDS traži i želi više Europe

0
Ivan Jakovčić, Guy Verhofstadt i Boris Miletić
Ivan Jakovčić, Guy Verhofstadt i Boris Miletić

U organizaciji IDS-a i „ALDE Stranke – Savez liberala i demokrata za Europu“, 24. rujna održan je  sastanak čelnika Kluba zastupnika ALDE-a u Europskom parlamentu u Istarskoj sabornici u Poreču. Vodstvo ALDE Grupe u EP-u raspravljalo je o rješavanju izbjegličke krize u Europi, učinkovitijem načinu rada Europskog parlamenta i Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, medijima su se obratili predsjednik ALDE Grupe u EP-u Guy Verhofstadt, predsjednik IDS-a Boris Miletić i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić. Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je kako mu je velika čast biti na čelu stranke koja je među prvima u Hrvatskoj prepoznala brojne mogućnosti koje pruža Europska unija, te je napomenuo da se IDS dosljedno zalagao za europske vrijednosti i onda kad to nije bilo popularno. Stoga, domaćinstvo današnjeg sastanka ALDE Grupe doživljava kao svojevrsnu podršku njihovom dugogodišnjem radu.

„Svjesni da dijelimo s ostatkom Europe brojne izazove s kojima se danas suočavamo u Istri i Hrvatskoj i da se rješenje mora pronalaziti upravo na europskoj razini, gospodinu Verhofstadtu želim poručiti da u IDS-u ima istinskog partnera, koji radi, traži i želi „više Europe“. Kao stranka, IDS će nastaviti djelovati na europskoj razini jer su današnji problemi društva u sve većoj mjeri zajednički, stoga ih moramo zajedno i riješavati. Zaključio je da je Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju jedno od tih rješenja“, kazao je Miletić.

Zahvalivši se Verhofstadtu, predsjedniku europskih liberala i demokrata, što su za ovaj izuzetno važan sastanak odbrali Istru kao mjesto održavanja sjednice, Jakovčić je naveo da su jačanje europskog gospodarstva i izlazak iz gospodarske krize ključni prioriteti ALDE-a u narednom razdoblju. Govoreći o migracijskoj krizi, Jakovčić je naglasio da je ALDE jasno iskazao svoju podršku svemu onome što je u Hrvatskoj učinjeno za migrante.

„To jasno pokazuje da Hrvatska ima drugačije lice nego pojedine zemlje iz okruženja, kazao je Jakovčić napomenuvši da su svi svjesni kako je Hrvatska mala zemlja članica EU-a te da ne može primiti veliki broj ljudi. Zato ćemo sve učiniti da se osjećaju sigurno dok su u Hrvatskoj, bez ikakve ksenofobije i sve ono negativno koje smo nažalost svjedočili na europskom tlu, gdje se bodljikavom žicom ograđuju države“, kazao je.

Jakovčić se zahvalio predsjedniku Guyu Verhofstadtu za sve ono što je ALDE  učinio za Hrvatsku od i prije samog ulaska u EU, ali i na punoj podršci koju uživa u svom radu.

Verhofstadt podsjetio je kako je „u posljednjih 25 godina Europska unija predano radila kako bi osigurala sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana te kako bi ohrabila zemlje regije da provedu reforme za pristupanje Europskoj uniji.“

„EU trenutno riskira sve dosad postignuto s nemogučnošću da se nosi sa azilom i migracijom na jedinstven način. Ako EU nastavi samo gledati masovne ilegalne prijelaze granice iz Grčke u Makedoniju i ostale zemlje regije tada je to ozbiljan rizik kojim ugrožava svoj kredibilitet na Zapadnom Balkanu“, istaknuo je te zaključio da EU mora implementirati zajednički sustav za rukovođenje migracijskom krizom na način da uspostavi jedinstven sustav na granicama Europe, europski sustav azila te europsku migracijsku politiku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa