IDS ne želi SDP prije izbora, ali poslije bi koalirao

0
Boris Miletić i Zoran Milanović (Foto: tportal)
Boris Miletić i Zoran Milanović (Foto: tportal)

Vrlo je izvijesno da će IDS sam izaći na patrlamentarne izbore, no Svjet IDS-a, koji je sazvan za danas u Pazinu kako bi se o tome očitovao, ipak mora donijeti konačnu odluku.

Informacija je to iz vrha IDS-a iz koje proizlazi da se još nisu usaglasile sve struje u stranci, piše Jutarnji list. Odustalo se od predizbornog koaliranja s SDP-om, vjerojatna je zajednička lista s PGS-om, ali još nije do kraja definirano hoće li se na izbore zajedno sa strankom Naprijed Hrvatska Ive Josipovića.

Ivo Josipović

„Josipović je u spektru političkog djelovanja koje je prihvatljivo IDS-u. Pregovarački tim je razgovarao s njim o eventualnom koaliranju, ali ne mogu govoriti o tome jesu li razgovori zaključeni“, rekao je sugovornik Jutarnjeg.

U odnosu na SDP, odnosno Kukuriku koaliciju, naš sugovornik navodi da je IDS otvoren za suradnju prilikom formiranja lijeve vlade nakon izbora ako se usuglase oko programa. Drugim riječima, IDS neće na parlamentarne izbore sa SDP-om, ali bi ipak participirao u vlasti ako lijeve stranke osvoje dovoljno glasova birača da dobiju mandat za sastav nove vlade.

U SDP-u pak, kako saznaje Jutarnji, više niti ne računaju na predizborno koaliranje s IDS-om. Iz razgovora s ljudima iz stranke Zorana Milanovića proizlazi da su se pomirili da će na izbore u novom Kukuriku savezu u kojem neće biti svi stari partneri, ali računaju da IDS neće ući u predizbornu koaliciju s Josipovićem jer bi to moglo zakomplicirati eventualnu postizbornu suradnju.

Omekšali uvjete

U samom IDS-u su, pak, s vremenom omekšali uvjete koje postavljaju potencijalnim koalicijskim partnerima. To više nije dovršetak gradnje Istarskog ipsilona.

„Ipsilon je infrastrukturni projekt koji će se nastaviti prema mogućnostima“, kaže sugovornik iz IDS-a Jutarnji list i ističe kako je ključna točka o kojoj će ovisiti suradnja s SDP-om pitanje decentralizacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa