Nastavlja se izgradnja novog podmorskog ispusta u Puli

0
Radovi će se nastaviti sredinom idućeg tjedna
Radovi će se nastaviti sredinom idućeg tjedna

Nakon što su radovi na izgradnji novog podmorskog ispusta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Pule zbog turističke sezone privremeno okončani, radovi će se nastaviti sredinom idućeg tjedna.  Prvi poslovi odnose se na mobilizaciju ljudi i opreme, iskope pod morem i organizacija sidrišta za pripremu cijevi, dok su sami iskopi na plaži planirani ne prije zadnjeg tjedna u rujnu.

Nastavak je ovo izgradnje novog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji se u narednom razdoblju nastavlja realizirati kroz sufinanciranje iz sredstava EU fondova. Dosad je sanirano 40 ispusta duž pulske rive, a u zaljev se više ne ispuštaju fekalije kao ranije. Svi kanalizacijski otvori s rive osim Pragrandea i ispusta u Valelungi, sada su spojeni u zatvoreni sustav obalnog kolektora kojim će se fekalne vode pumpati do sadašnjeg i budućeg pročistača na Valkanama Obalni kolektor, nakon samo godinu dana rada donosi pozitivne promjene, što dokazuju i  dobri rezultati ispitivanja čistoće mora u Pulskom zaljevu kojeg provode nezavisne ovlaštene institucije. Također, stari kanal Pragrande nakon čišćenja i izgradnje nizvodne dionice priprema se za vraćanje je njegovoj prvobitnoj protupoplavnoj ulozi.

U razdoblju prije ljetne turističke sezone obavljeno je sve planirano na prometnici i šumici na Valkanama, pa promjena u postojećoj regulaciji prometa neće biti. Iskopi će se vršiti na samoj plaži, a ostatak radova ograničen je na područje postojećeg pročišćivača i same podmorske radove u svrhu polaganja cjevovoda.

Prije ljetnog prekida je obavljeno kompletno miniranje podmorske dionice, kao priprema za polaganje podmorskog cjevovoda, izrađeni su betonski utezi – opteživači, dobavljen sav cijevni materijal, te su obavljeni svi radovi na ugradnji cjevovoda na kompletnom kopnenom dijelu ispusta, osim na plaži. Odrađeni su i armirano betonski radovi na spojnom oknu, koje se nalazi u sklopu pročišćivača, i oknu, koje se nalazi na plaži, te se sada nastavlja s njihovom finalizacijom.

Novi podmorski ispust je promjera 630 mm, a sastoji se od kopnenog i podmorskog dijela te je ukupne duljine 1,6 km. Morski dio trase pruža se od obale 1,4 km u smjeru jugozapada, slijedeći prirodni pad morskog dna sve do kraja ispusta, na dubini od 37 m ispod razine mora.

Ispust se gradi u sklopu Jadranskog projekta II, izvođač radova je splitski Pomgrad, a vrijednost radova iznosi oko 5 milijuna kuna.


 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa