Grabar Kitarović: Preseljenje ureda u Pulu je moj prilog decentralizaciji

0
Boris Miletić, Kolinda Grabar Kitarović i Valter Flego
Boris Miletić, Kolinda Grabar Kitarović i Valter Flego

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u privremenom uredu u pulskom Domu hrvatskih branitelja 14.rujna primila je pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i istarskog župana Valtera Flega, a nakon susreta u izjavi za novinare istaknula kako preseljenje ureda u Pulu znači i njezin prilog decentralizaciji.

"Snažno zastupam decentralizaciju u Hrvatskoj po načelu supsidijarnosti, odnosno prenošenja ovlasti, kao i fiskalne decentralizacije, da županijama, gradovima i općinama ostaju ona sredstva u najvećoj mogućoj mjeri kako bi se ponovno mogla investirati" - kazala je predsjednica istaknuvši da snažno podupire i razvojne projekte u Istri. „Već nekoliko godina govori se o mnogim projektima u Istri, od završetka istarskog ipsilona, druge cijevi tunela Učka do izgradnje željezničke pruge od Pule do Rijeke što znači povezivanje Istre s Kvarnerom i kvarnerskim zaljevom prema srednjoj Europi“.

Nadalje, osvrnula se na turističke rezultate i smjernice razvoja turizma.  "Mislim da ne možemo isključivo ovisiti o turizmu. Ova turistička sezona bila je sjajna, prihodi će biti dobri, no primjerice lani su vremenske neprilike učinile svoje i prihodi od turizma nisu bili zadovoljavajući. Trebamo ulagati kako u temeljnu proizvodnju i razvoju infrastrukture tako i u oblike turizma koji će kroz cijelu godinu privlačiti turiste" napomenula je Grabar Kitarović nadovezujući se kako je ogroman potencijal upravo u neiskorištenim vojnim područjima. "Čudi što u Puli područja od Muzila do bivšeg vojnog aerodroma stoje prazni i neiskorišteni. Jednostavno ne mogu shvatiti kako toliko godina, od 2001. do danas da se ti objekti ne daju na upravljanje lokalnoj samoupravi i kako se na taj način ne realiziraju projekti koji bi doprinijeli razvoju. Zašto smo na začelju Europske unije? Zato što ne znamo dovoljno brzo i učinkovito iskoristiti te resurse. Stoga pozivam sve odgovorne u državnoj upravi da se riješi pitanje, kako vojnih objekata, tako i drugih nekretnina koji su u vlasništvu države, a koji se mogu predati lokalnoj samoupravi koja najbolje zna koje su potrebe i mogućnosti i koja najbolje može pokrenuti projekte koja će otvarati nova radna mjesta"  zaključila je predsjednica.

Izrazivši zadovoljstvo današnjim razgovorom pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego kazali su kako se Istra godinama bori protiv centralizacije.

"Neovisno o političkim razlikama moramo raditi zajedno u vezi s pitanjem bivših vojnih zona. Suradnja je nužna od državne razine, odnosno ureda predsjednice i predsjednika Vlade do županija, gradova i općina kako bi nam sutra bilo bolje"  poručio je Miletić.

Hrvatska predsjednica se potom sastala s porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom te s Alfiom Barbijerijem, rektorom Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli.

Predsjednica Grabar Kitarović sljedeća četiri dana, do četvrtka 17. rujna privremeni ured ima u Puli, u Domu hrvatskih branitelja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa