Zelena Istra predstavila Kalić, priručnik za upoznavanje istarskih lokvi

0
Na prezentaciji priručnika "Kalić"
Na prezentaciji priručnika "Kalić"

Udruga Zelena Istra predstavila je 14. rujna u puli „Kalić“, priručnik za upoznavanje lokvi u !stri. Namijenjen je osnovnim školama, tiskan je u 450 primjeraka i bit će distribuiran svim osnovnim školama na području Istarske županije. Primjerak se može potražiti i u Sveučilišnojknjižnici Pula, a digitalna verzija. na web stranicama Zelene Istre http://www.zelena-istra.hr/kalic.

Autor priručnika je poznati botaničar Slavko Brana,a sastavio ga je na temljeu rezultata edukacijsko-istraživačkog projekta "Kalić - kampanja zaštite lokvi u Istri", kojega je  Zelena Istra šrovela u suradnji s partnerima - Javnom ustanovom Natura Histrica, Odredom izviđača "Istra", Istarskim botaničkim društvom i Osnovnom školom Centar Pula uz podršku Općine Cerovlje te Sportskog ribičkog društva "Cerovlje". Projekt je financiralo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Učenici – znanstvenici i istraživači

Zašto su lokve riznice biološke raznolikosti? Zašto su važne ljudima? Zašto su ugrožene? Kako izmjeriti lokvu? Zašto ne smijemo ubacivati zlatne ribice u lokvu? Zelena leća u lokvi? Odgovori na ova, neka su od zanimljivih pitanja na koja „Kalić“ daje odgovore.

Tijekom 2014./2015. školske godine učenici i izviđači stjecali su nova znanja na edukativnim radionicama i izletima, ali i u radu trodnevnog istraživačkog kampa u Cerovlju, gdje su kroz istraživanje, druženje i razmjenu iskustva, te uz stručnu podršku mentora, sudjelovali u zajedničkom istraživačkom radu. U ta tri dana učenici su kao pravi znanstvenici i istraživači  uz potrebnu opremu mrežice, kutijice, lupe i sl. kretali u istraživanje terena uz stručnu podršku botaničara i biologa. Istraživali su vretence, žabe, gazivode, učili prepoznavati brojne biljne životinjske vrste kao što su rogoz, kozja brada i trska.  Nakon ručka i odmora ostajalo je vremena i za kupanje i druženje. A večernji sati bili su namijenjeni radionicama na kojima se sav prikupljen materijal analizirao, popisivao, proučavao pod mikroskopom. Neizostavan je bio i duh izviđačkog načina života u prirodi uz spavanje u šatoru, čuvanje noćne straže, pjesmu, smijeh i druženje.

Rezultati istraživanja i teoretski dio projekta uobličeni su u ovaj priručnik koji sadrži mnoge korisne informacije o važnosti lokvi te bogatom biljnom i životinjskom svijetu koji u njima živi. Osim informacija, sastavni dio priručnika su i radni listovi sa zadacima koji se mogu rješavati tijekom provedbe izvanučioničke nastave prirode ili biologije.

Vrijeme je da učenici izađu iz školskih klupa

Ovaj projekt odličan je primjer  izvanučioničke nastave, ali i primjer da se suradnjom takva  nastava može organizirati puno učinkovitije, lakše i zanimljivije. Projektni tim čine profesorica Tina Grgorinić, stručni suradnici Slavko Brana, Mladen Perčić i Nataša Čehić te voditeljica projekta Irena Burba kao i mnogi volonteri i suradnici.

Svi se partneri slažu da je potrebno nastaviti ovu dobru praksu. Također poručuju da je vrijeme je da učenici izađu iz svojih klupa, da što više uče putem direktnog pristupa, da razvijaju istraživačko mišljenje i primjenjuju znanstvene metode jer na taj način djeca promatraju predmet ili fenomen iz stvarnog, bliskog i osjetilnog svijeta te na njemu izvode eksperimente. Tijekom istraživanja djeca raspravljaju, promišljaju te razmjenjuju ideje i spoznaje gradeći vlastito znanje. Na taj način ulažemo u budućnost budućih znanstvenika, biologa i ljubitelja prirode.

Naslovnica priručnika
Naslovnica priručnika "Kalić"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa