Pobuna roditelja u OŠ Giuseppina Martinuzzi: Vratite nam učitelja!

0
Osnovna škola Giuseppina Martinuzzi Pula
Osnovna škola Giuseppina Martinuzzi Pula

Nakon što su doznali da se učitelj njihove djece seli u područnu školu, razočarani roditelji učenika 2.c razreda Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi iz Pule, javnosti su se obratili priopćenjem.

U pismu podsjećaju da je 2. rujna 2015. sazvan izvanredni roditeljski sastanak ovog razreda na kojem je roditeljima djece koja su u prošloj školskoj godini završila 1. razred rečeno da se učitelj njihove djece seli u područnu školu jer je učiteljica iz iste te područne škole zatražila premještaj iz područne škole u centralnu zbog osobnih razloga.

„Ona bi trebala zamijeniti prvog i jedinog učitelja naše djece zbog svojih osobnih razloga? Gdje su tu osobni razlozi roditelja i djece 2.c ?“, pitaju se razočarani roditelji i nastavljaju:

„Nakon prvotnog šoka uslijedilo je jednoglasno neslaganje roditelja s tom odlukom jer smatramo da to nije u najboljem interesu naše djece. Kako naši argumenti, vezani za stavljanje dobrobiti djece na prvo mjesto, nisu imali nikakav učinak ni s ljudskog ni pedagoškog aspekta na one koji su za to odgovorni i imaju prava odlučivati i izmijeniti svoju odluku, zaključili smo da je birokracija snažnija od razuma te da idući naraštaji moraju prihvatiti da obrazovanje nije ključ razvoja društva i da ih škola uči da se prilagode i prihvate volju nametnutu od strane pojedinaca.

Mi kao ODGOVORNI za našu djecu, odlučili smo suprotstaviti se tom, po našem sudu, ograničavajućem sustavu i manipulativnom postupanju. Naš „slučaj“ želimo riješiti u korist naše djece a ne u korist zahtjeva pojedinca“, stoji u pismu roditelja.

Roditelji također podsjećaju da preporuka pravobraniteljice kaže: „Prilikom planiranja rada škole trebaju uvažavati kontinuitet rada učitelja i nastavnika s djecom tijekom školovanja“.

„Obraćamo se Vama u nadi da nam pomognete vratiti učitelja koji je bezuvjetno, profesionalno i više nego nesebično doveo našu djecu do drugog razreda osnovne škole. Pomozite nam da se učitelji biraju u funkciji obrazovanja djece a ne da se djeca biraju u korist ostvarivanja prava učitelja“, stoji u priopćenju koje je osim medijima poslano direktorici škole Sasanni Cerlom, voditeljici Odsjeka za odgoj i obrazovanje Jasmini Lichtenberg, gradonačelniku Pule, Dječjem gradskom vijeću Grada Pule, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, sektoru i službi za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor, službi prosvjetne inspekcije i pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić.

Potpisi roditelja
Potpisi roditelja

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa