ORaH Pula: Gradski proračun mora biti javan i transparentan

0
Dragica Pršo
Dragica Pršo

Gradska organizacija ORaHa Pula osuđuje prisvajanje projekta "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun" od gradske vlasti koji su na svojoj službenoj stranici u rubrici novosti prikazali sebe kao glavne inicijatore projekta, stoji u priopćenju od 11. rujna koje potpisuje Dragica Pršo, predsjednica pulskog OraH-a.

Pršo napominje da projekt, kojega OraH podržava,  prvode Zelena Istra i partnerske udruge Pan iz Karlovca i Centra za zdravo odrastanje „IDEM i ja“ iz Malog Lošinja, financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.  Gradskim vlastima zamjera što su  na svojoj službenoj stranici u rubrici novosti prikazali sebe kao glavne inicijatore projekta te je tom prilikom PR „kojeg skupo plaćamo“ naveo da “na ovaj način Grad Pula dodatno uključuje svoje građane u proces donošenja odluka na javan i transparentan način te će svoje prijedloge moći uputiti putem e-Konzultacija i putem posebne web stranice Grada Pule. Osim toga, svoje prijedloge građani mogu uputiti i na javnim tribina koje se organiziraju po mjesnim odborima”.

Članovi pulskog OraH-a smatraju da javne tribine koje je IDS s partnerima organizirao ili će organizirati po mjesnim odborima služe samo kao marketinški trik i pokriće te da su formalno održane budući da na njima sudjeluju stranački članovi koji gradskim dužnosnicima postavljaju unaprijed pripremljena pitanja.  

„Odaziv na takve tribine je nikakav jer iz upravnih odjela i gradskih službi bude oko 10-15 osoba, a dođe svega 3-4 mještana. To dovoljno govori o izgubljenom povjerenju građana u same mjesne odbore, a time i u gradsku vlast. Smatramo da je trenutno stanje funkcioniranja i tretiranja mjesnih odbora neodrživo i neravnopravno. Zalažemo se za promjenu cjelokupnog sustava upravljanja i u samom gradu, ali i na razinama mjesnih odbora. Nije dovoljno zalagati se samo za decentralizaciju na razini država – jedinica lokalne samouprave za što se zalaže IDS, potrebno je decentralizaciju spustiti i do samih mjesnih odbora te izabranom vodstvu pojedinih mjesnih odbora omogućiti samostalno upravljanje većim namjenskim sredstvima čiju bi namjenu dogovarali zajedno s mještanima. Građani se moraju informirati i uključivati na samim počecima procesa odlučivanja kako i na koji način će biti utrošena proračunska sredstva. Svaka kuna koja odlazi iz proračuna mora biti usuglašena sa željama građana, a to se može postići samo konstantnom javnom raspravom koju moraju provoditi gradski službenici na svim razinama odlučivanja te raznim metodama komunikacije i s građanstvom.

Gradska vlast mora uključiti građane u izradi lokalnog proračuna kako bi on bio javan i transparentan te u službi tih istih građana, a ne stranačkih interesa. Javni interes mora biti na prvom mjestu svima“, kaže Pršo.  

Ističe da Zelena Istra ovim hvalevrijednim projektom želi doprinijeti produbljivanju i proširivanju demokracije u lokalnoj zajednici te stvaranju uvjeta za provođenje participativnog budžetiranja u Gradu Puli. Participativno budžetiranje znači aktivno uključivanje građana u odlučivanje o javnim financijama, trošenju proračunskih sredstava i određivanju društvenih prioriteta za što se zalažemo i u ORaHu.

„Ponosni smo što u našem gradu djeluje udruge koje svojim projektima kontinuirano rade za javni interes“, kaže Pršo i u ime GO OraH-a predlaže  gradskoj upravi da se manje bavi „kićenjem tuđim perjem“ i da umejsto toga boljom raspodjelom sredstava u proračunu radi na kontinuiranom rastu standarda građana.

„Dakako, uvijek u suradnji s tim istim građanima kojima na kraju i odgovaraju svojim radom ili neradom“, zaključuje Pršo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa