Jakovčić se protivi kloniranju životinja i prodaji njihovog mesa

0
Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić
Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici EP-a o kloniranju domaćih životinja, 11. rujna  zauzeo se za zabranu stavljanja u promet i uvoza kloniranih životinja.

Zabrana se, naglasio je Jakovčić, mora odnositi i na stavljanje na europsko tržište mesa i drugih proizvoda dobivenih od kloniranih životinja. Europski građani takvo meso ne žele, a kloniranje je neprihvatljivo i iz etičkih razloga, rekao je Jakovčić.

Kloniranje neprihvatljivo s etičkog stgajališta

 „Protiv sam svakog kloniranja životinja zbog toga što je to neprihvatljivo s etičkog stajališta. Također, nije jasno što konzumiranje takvog mesa znači za ljudsko tijelo. Kloniranje je protivno našoj brizi za dobrobit životinja. Iskustva prikupljena tijekom proteklog desetljeća pokazuju da nema značajnijih rezultata ni napretka u tehnikama kloniranja. Smrtnost životinja i dalje je visoka, a patnja životinja je velika. Zbog toga, mi u Parlamentu moramo biti jasno i čvrsto protiv stavljanja u promet mesa  kloniranih životinja jer velika većina  građana Europe takvo meso ne želi. Zalažem se i za zabranu uvoza takvog mesa“, kazao je Jakovčić.  

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su uredbu koja zabranjuje kloniranje svih domaćih životinja i njihovih potomaka. Zabranjuje se i stavljanje na tržište te uvoz klonova životinja, klonova zametaka, potomstva klonova životinja, reprodukcijskog materijala klonova životinja i njihova potomstva te hrane i hrane za životinje dobivene od klonova životinja.

Građani EU-a snažno se protive konzumiranju klonirane hrane, a većina građana osporava kloniranje u poljoprivredne svrhe zbog brige za dobrobit životinja i iz općih etičkih razloga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa