Bruno Bulić: Istarske plaće su ispod hrvatskog prosjeka

0
Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera
Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera

Čelni čovjek Sindikata Istre i Kvarnera, Bruno Bulić 23. veljače na konferenciji za medije u Puli, još je jednom upozorio na nezaposlenost u Istri i naglasio kako sada zabrinjavajuće brojke tomu sve više idu u prilog.

Bulić smatra kako je najveći razlog tomu što je strateški razvoj Istre, ali i Hrvatske baziran na turizmu, trgovini i uslužnim djelatnostima, umjesto na industrijskoj proizvodnji. Tako, kaže, većina zaposlenih nakon odrađene sezone ostaje kod kuće. „Predviđali smo da će biti tako, a sada i brojke idu tome u prilog“, izjavio je i kazao kako je u siječnju ove prošle godine na Zavodu za zapošljavanje bilo 1116 osoba više nego u prosincu 2011.

No, izrazio je bojazan za statistiku koja se očekuje za ovaj mjesec jer u veljači nezaposlenost raste. „Hrvatsko gospodarstvo je na koljenima, uništio ga je uvozni lobby na čijoj je strani Hrvatska Vlada zbog čega nema zdrave konkurencije. Hrvatska nije zaštitila svoje gospodarstvo i ne vodi fer tržišnu utakmicu“, mišljenja je Bulić.

Cijena toga, dodao je, jest gašenje gospodarstva. „Hrvatska mora računati da bez svog proizvoda nema budućnosti“, naglasio je. To što je Hrvatska okrenuta turizmu, ističe, ima dvije negativne posljedice. Prvo, velik broj ljudi radi na određeno vrijeme, a drugo, plaće su niske što se nastoji prešutjeti. Bulić upozorava da su plaće u Istri na razini ili ispod hrvatskog prosjeka što smatra nedopustivim. „Tomu je tako upravo zbog toga što smo okrenuti samo turizmu. Što bi bilo da nemamo Uljanik, Holcim, TDR i druge velike firme?“, upitao se Bulić.

U prilog njegovim riječima ide i podatak da je ljeti mnogo manje nezaposlenih prijavljeno na Zavodu.

Bulić se osvrnuo i na projekt Brijuni Rivijera koji bi trebao donijeti nova radna mjesta, ali kako ističe, opet samo za trajanja sezone. „U jednom hotelu s pet zvjezdica koji se tamo planira za stalno bi radilo samo 16 osoba, a ljeti bi se taj broj digao na 100. Kako obitelji mogu egzistirati ako njihovi članovi rade samo pet ili šest, maksimalno sedam mjeseci u godini“, pita se Bulić.

Najnovija je loša vijest, kazao je Bulić, da Zavod briše iz evidencije one osobe koje rade na ugovor o djelu.

Na kraju je upozorio i na novi val otpuštanja u pulskom brodogradilištu Uljanik i napomenuo kako SIK apsolutno podržava poljoprivrednike u njihovim prosvjedima. „U Hrvatskoj vlada sprega kapitala i profita naspram nezaštite radnika“, zaključio je Bruno Bulić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa