U subotu u Baratu susret Zakantajamo istrijanske kante

0
Prikodražanski kantaduri
Prikodražanski kantaduri

Barat pokraj Kanfanara bit će u subotu, 12. rujna, mjesto održavanja Susreta istrijanskih kantadura "Zakantajmo istrijanske kante", manifestacije koja okuplja sve istarske narodne pjevače "na tanko i debelo" s ciljem očuvanja i njegovanja istarskog tradicijskog pjevanja. Početak je u 19 sati.

Očekuje se kao i svake godine više od sedamdesetak izvođača iz cijele Istre, pa će publika imati prilike čuti sve načine istarskog tradicijskog pjevanja. Program susreta ove će godine svojim nastupom obogatiti podmladak KUD-a Dvigrad iz Kanfanara, koji će istarskim plesovima otvoriti susret. Organizatori manifestacije su Općina Kanfanar i Daniele Pernić, a program će voditi Davor Ban. Po običaju, smotra se, u opuštenom druženju, uz domaće vino i hranu, nastavlja i nakon službenog dijela programa. U slučaju kiše održat će se u mjesnom odboru u školi.

Susret se održava 19. godinu za redom, a od posebnog je značaja činjenica da ga već 12.  ugošćuje Barat, kraj poznat kao Prikodraga, u kojem pjevanje na tanko i debelo ima vrlo bogatu tradiciju.  Upravo je u Baratu 2004. godine promoviran dvostruki CD album „Naša kanta, naša besida“ sa 45 izvornih pjesama, nakon čega se ovaj susret neprestano održava u ovom mjestu. Za prikupljanje te vrijedne glazbene građe i izdavanje albuma najzaslužniji je istaknuti istarski muzikolog Renato Pernić.

Od 2009. istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici uvršteni su na UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine, što dovoljno govori o značaju manifestacije i vrijednosti ovog dijela istarske narodne baštine. (Tekst i foto: Ivan Ban)

Trg u Baratu za vrijeme Zakantajmo po Istrijanski
Trg u Baratu za vrijeme Zakantajmo po Istrijanski

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa