U Premanturi predstavljena Istarska podvodna priča

0
S desna: Neven Iveša, Goran Buić, Drako Komšo i Neven Vojnić
S desna: Neven Iveša, Goran Buić, Drako Komšo i Neven Vojnić

U organizaciji udruge Fenoliga u petak navečer, 4. rujna u Premanturi je predstavljena  knjiga "Istarska podvodna priča" autora Nevena Iveše, Nevena Vojnića i Darka Komše.

Nakon pozdravnih riječi načelnika Općine Medulin Gorana Buića, o knjizi i kako je nastala govorio je Neven Iveša. U realizaciji knjige sudjelovali su brojni pojedinci i pokrovitelji, a knjiga je obogaćena isto tako brojnim kvalitetnim fotografijama.

- Sve je krenulo zahvaljujući inicijativi Nevena Vojnića, koji me potom kontaktirao, a u cijelu tu ideju uključili smo i Darka Komšu koji je priču o podmorju obogatio opisima arheoloških relikata i lokaliteta. Velika zasluga u realizaciji i konceptu ide Mladenki Batalić iz tvrtke Mara iz Pule, kao i Mileni Joksimović, jednoj od prevoditeljica i urednici teksta, rekao je Iveša.

Darko Komšo kazao je da je na početku nastajanja ove knjige ronio tek na dah, ali da je sada položio i tečaj ronjenja i dobio prvu zvjezdicu, poručivši kako je ronjenje vrlo zabavno ali nama kojima živimo na području gdje je podmorje bogato arheološkim ostacima može biti i vrlo korisno u smislu očuvanja kulturne baštine, na način da i sami stignemo do zanimljivih otkrića i predamo ih arheolozima na čuvanje, namjesto da isti često postaju nezakoniti suveniri brojnim turistima koji sve više i sa sve boljom opremom rone u našem podmorju.

Neven Iveša
Neven Iveša

Komšo je nadalje u svome vrlo nadahnutom izlaganju govorio o brojnim olupinama koje naše podmorje skriva, kao i o važnosti arheoloških lokaliteta, koji su iznimno brojni i otkrivaju zanimljive priče. Knjiga donosi poglavlje o povijesti ronjenja, potom su tu navedene lokacije, kao i njihov odabir za ronjenje, gdje autori preporučaju čak 24 lokacije navodeći njihove specifičnosti. Slijede priče o moru kao izvoru života, o neobičnim stanarima travnatih tepiha, opasnim stanarima mora, a objašnjeno je i primjerice što su to meduze.

Posebno je poglavlje posvećeno podvodnoj arheologiji južne Istre te njezinom potopljenom blagu i potopljenim lokalitetima, kao i brodolomima. Nakon toga nalaze se popisi ronilačkih klubova, a kako je Iveša i naglasio, brojni pokrovitelji su pomogli tiskanju ove knjige, koja je tiskana u hrvatsko-engleskoj inačici, u talijansko-slovenskoj verziji te u onoj mađarsko-njemačkoj.

To je, kako su kazali autori, vrijedan doprinos proučavanju podmorja i namijenjen je roniocima, kao i onima koji se tek upoznaju s tim svijetom, te svima onima koji žele saznati nešto više o podmorju i bogatim pričama koje ono skriva. Poslije promocije knjige na programu je trebao biti koncert grupe Vruja, koji na žalost nije održan zbog najavljenog lošeg vremena.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa