Smijenjenom šefu OKC PU istarske država mora isplatiti 36.293,70 kuna s kamatama

0
Sjediše PU Istarske
Sjediše PU Istarske

Josip Laušin iz Fažane nepropisno je degradiran s mjesta šefa Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave istarske. Proizlazi to iz nepravomoćne presude pulskoga Općinskog suda koji je presudio i da RH Laušinu mora isplatiti 36.293,70 kuna s kamatama, koliko iznosi razlika u plaći koju je primao temeljem raspoređivanja na slabije plaćeno radno mjesto unutar istarske policije. Tako proizlazi da su bili u pravu oni koji su smatrali da je na interni policijski natječaj u rujnu 2012. bačena ljaga. Informacija je dospjela u javnost početkom 2013. godine, a povod je bilo to što se neko vrijeme u Policijskoj istarskoj za tri radna mjesta načelnika isplaćivalo čak šest plaća: trojici novih načelnika i trojici smijenjenih koji nisu dobili rješenja o razrješenju, piše Jutarnji list.

Tri načelnika - 6 plaća

Josip Laušin jedan je od njih i u policiji radi već 28 godina. Prema presudi kojom mu se treba isplatiti razlika plaće plus kamate, „Laušin nikad nije prestao odnašati dužnost načelnika OKC-a te je neosnovano raspoređen na radno mjesto policijskog službenika za javni red i javna okupljanja u Službi za javni red, Odjel za osiguranja, preventivu i metodologiju rada“.

„Sud smatra da je Laušin još uvijek zaposlen na radnome mjestu načelnika OKC-a rješenjem od 16.studenoga 2010. godine jer na navedeno mjesto pravomoćno nije izabrana, imenovana i raspoređena treća osoba, niti je Laušin valjano razriješen. Rješenje od 18.veljače 2013.godine kojim je Laušin prebačen na novu dužnost nije valjano i ne proizvodi pravne učinke. Budući da je do tog datuma primao smanjenu, bruto razliku neisplaćene plaće je 36.293,70 kuna“, obrazloženje je presude prema kojoj „ s novim Pravilnikom o unutarnjem redu ne dolazi do posljedičnog ukidanja svih dotad ustrojenih radnih mjesta, već samo raspored onih službenika koji su bili raspoređeni u ustrojstvenu jedinicu ili na mjesto koje je ukinuto“.

Umjesto Laušina, voditelj istarskog OKC-a postao je Zoran Risteski. Laušin je uložio žalbu pa je Odbor za državnu službu poništio prvostupanjsko rješenje. MUP je ustrajao u odabiru i Risteskog opet izabrao za voditelja OKC-a. Ako je suditi prema presudi, i sam Risteski onda potpuno nezakonito i bez ikakvog pravnog temelja obnaša novu dužnost jer je rješenje o izboru poništeno zbog Laušinove žalbe.

Rješenje nije opozvano

- Načelnikom istarskog OKC-a postao sam 16. studenog 2010. s plaćom od 9.600 do 9.800 kuna. Navedeno rješenje poslodavac mi nikad nije opozvao, izmijenio ili bilo što slično. Na interni oglas u rujnu 2012. godine sam se javio, ali je izabran drugi kandidat. Najavio sam žalbu, a s obzirom na to da žalba odgađa izvršenje rješenja, na to mjesto nitko nije mogao biti raspoređen. Krajem veljače 2013.godine vratio sam se s bolovanja, ali na radno mjesto policijskog službenika za javni red i javno okupljanje, na plaću od 7.800 kuna, i to tako da nisam potpisao nikakvu dostavnicu - objasnio je sudu Laušin koji je pokušavao izvansudskom nagodbom riješiti spor, ali je njegov zahtjev ocijenjen neosnovanim. MUP smatra da je radno mjesto šefa OKC-a nakon stupanja na snagu Zakona o policiji 2011. godine bilo slobodno i da se trebalo popuniti putem internog oglasa, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa