Festival obrtničkog piva u Medulinu: Bilo je dobro, bit će bolje

0
Na Craft Beer Festivalu u Medulinu
Na Craft Beer Festivalu u Medulinu

Svaki je prvi korak težak, moj je zaključak nakon posjeta Craft Beer Festivalu, prvom regionalnom sajmu obrtničkog piva održanom 5. rujna na medulinskoj rivi. Ipak, bilo je tu puno toga dobroga – prije svega piva! Dakle, obrtničko ili craft pivo je ono pivo u kojemu upliva nemaju veliki, industrijski proizvođači piva. Takvo pivo je svježe kuhano, nepasterizirano i bez konzervansa.

Prva razlika u odnosu na industrijsko pivo je njegova pitkost, a zatim to da unatoč većem postotku alkohola, šest do sedam posto, gotovo i ne „udara“ u glavu. Naravno, takvu kvalitetu prate i cijene, pa je u prosjeku za pola litre trebalo izdvojiti 20 kuna, točnije kupone u vrijednosti od 20 „munida“ jer su se prodavali po tečaju jedan naprema jedan.      

Kao što je i najavljeno, predstavilo se dvadesetak proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Danske, Mađarske, Austrije i Srbije, koji su ponudili 50-ak vrsta piva. Nemoguće ih je sve probati, ali vox populi govorio je da najbolje pivo ima zagrebačka pivovara Medvedgrad. Njihov Zlatni medvjed, primjerice, jednostavno „klizi“.

Zanimanje za piva srpskog Kabinet Brewerya

Prilično zanimanje izazvala su piva srpskog Kabinet Brewerya, koji su među ostalim nudili senzacije kao pivo John Lennon s limunom i Bob Marley, koje nije začinjeno onim na što što bi čovjek pomislio nego kavom i čokoladom. Križevčani su nudili pivo s koprivom, ali priznali su da u vezi s tim postoji kvaka: taj okus vrlo brzo hlapi, a pivo koje su nudili nije stiglo izravno iz piovovare. Draž Craft scene je u razigranosti i maštovitosti okusa, naziva i etikete, na što se nastavlja gastronomska ponuda, koja je u ovom slučaju bila skromna, ali dobra, pa se tako mogao pojesti i craft sendvič od kobasice s nizom dodataka složenih u maštoviti sraz okusa.

Ako je na Craft Beer Festival došao netko tko nije bio ljubitelj piva, nakon odlaska je to zasigurno postao. Većina nas je došla s uvjerenjam da se naša pripadnost veseloj pivskoj sceni podrazumijeva. I zato palac gore za Craft Beer Festival, sljedeće godine dolazim opet. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa