Licul: Dio Mornaričke bolnice rezervirati za dom za starije i nemoćne

0
Mauricio Licul
Mauricio Licul

Mauricio Licul, nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Grada Pule, podnio je predsjedniku Gradskog vijeća Robertu Cveku interpelaciju za raspravu o osiguravanja dijela zgrade Mornaričke bolnice u Puli u korist doma za starije i nemoćne nakon preseljenja medicinskog sadržaja u novu bolnicu. Licul ostavlja otvorenu mogućnost formiranja novog doma ili proširenja kapaciteta postojećegj Doma za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“.

Također predlaže da se Ministarstvu socijalne skrbi uputi službeni zahtjev  i zatraži službeno mišljenje o toj mogućnosti, da se u projektnu dokumentaciju za cjelokupnu strukturu zgrade, čija je izrada u tijeku, odmah uvrsti njegov prijedlog te da se dokumentacija, čim bude zgotovljena, podnese na uvid Gradskom vijeću.

„Kao što smo nedavno svi iz medija saznali, gospodin Flego je obznanio da Istarska županija razmatra mogućnosti kako najbolje iskoristiti spomenuti prostor. Jedna od opcija je prepuštanje nekretnine pulskom Sveučilištu koje bi dobilo dodatne prostore i time osiguralo bolje i kvalitetnije uvjete studiranja u Gradu Puli. Opcija pomoći pulsok sveučilištu je i nama sasvm prihvatljiva i nemamo protiv iste ništa.

Međutim, malo bi proširili razmišljanje jer u Gradu Puli već odavno postoji i problem smještaja starijih osoba , odnosno već dugi niz godina postoji problem dugih lista čekanja starijih osoba za mjesto u domovima za starije i nemoćne. Također ukoliko se obitelji odlučuju za smještaj svojih starijih u neke privatne domove na što budu primorani radi životnih okolnosti i nedovoljno mjesta u postojećim strukturama, cijene istih nerijetko mjesečno znaju dosezati i cifre od šest tisuća kuna, što je u današnje vrijeme izrazito teško ako ne i nemoguće odvajati većini obitelji“, piše Licul.

Naglašava da postojeća struktura mornaričke bolnice već samom opremljenošću ima predispozicije za medicinsko rehabilitacijske svrhe  iradnje, ali i da se radi o izrazito velikom kompleksu i povoljnoj lokaciji u samom Gradu Puli, kao i o mnoštvu ulaza i pristupnih prometnica. Stoga smatra da bi se rezerviranjem dijela postojeće strukture  jeftino i brzo došlo do prostora za dom koji je Puli nužno potreban već duže vrijeme.

Prijedlog su podržali oporbeni vijećnici Gradskog vijeća.

Mornarička bolnica Pula
Mornarička bolnica Pula

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa