IDS odlučio: Na izbore sa samostalnom listom

0
Valter Flego, Boris Miletić i Giovanni Sponza
Valter Flego, Boris Miletić i Giovanni Sponza

Iako javno tvrde da će o izbornom nastupu konačnu odluku donijeti tijela IDS-a te da je istoj stranci važna suradnja na programima, u vrhu IDS-a je, kako doznajemo, odluka o samostalnom nastupu te stranke na predstojećim parlamentarnim izborima već donesena, piše Slavica Lukić u Jutarnjem listu.

Otezanja oko objave te konačne odluke tek je taktiziranje s ciljem što više posvađati bivšeg IDS-ovca Damira Kajina sa SDP-om i odvratiti ih od mogućeg zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima. Kajin je, podsjetimo, na prošlim lokalnim izborima u svibnju 2013. nastupio sa SDP-om protiv IDS-a.

IDS-ova istraživanja javnog mnijenja, tvrde isti sugovornici, pokazuju da ta stranka samostalnim nastupom u osmoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru, Rijeku i dio Kvarnera osvaja sigurna dva saborska mandata dok je treći neizvjestan. No izmakne li IDS-u na izborima treći mandat, posegnut će za rezervnim rješenjem – formiranje saborskog kluba (za što su potrebna najmanje tri zastupnika) omogućit će im zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Uostalom, na taj je način Radin već spasio opstanak IDS-ova zastupničkog kluba u aktualnom mandatu Sabora nakon Kajinova istupanja iz IDS-a. U IDS-u ne dvoje da će saborski veteran Furio Radin i na ovim izborima osvojiti još jedan saborski mandat jer na listi talijanske manjine još uvijek nema ozbiljnog konkurenta.

Status parlamentarne stranke koja ima zastupnički klub zadovoljio bi, ističu naši izvori, ambicije IDS-a na nacionalnoj razini jer bi mu osigurao dovoljnu vidljivost u Saboru i omogućio postizborno koaliranje s izbornim pobjednikom ili neformalnu tihu koaliciju s novom vlašću, u čemu IDS također ima podulju tradiciju. Samostalnim nastupom, vjeruju u vrhu te stranke, IDS bi očuvao vlastito biračko tijelo od prodora konkurentskih stranaka.

Samostalni nastup na predstojećim izborima u IDS-u vide kao važan korak u obnovi identiteta te stranke i pripremu za lokalne izbore u svibnju 2017. na kojima će stranka pokušati zadržati prevlast u Istri.

Iako u IDS-u ne žele javno otkloniti ni mogućnost koaliranja s Josipovićevim i Čačićevim savezom, izvori bliski vrhu IDS-a ističu da u toj koaliciji ozbiljno ne razmišljaju jer su uvjereni  da bi od nje više profitirali Josipović i Čačić nego IDS. No, toj opciji sklon je tek manji dio IDS-a koji je uvjeren da je veći dio SDP-ovih birača u osmoj izbornoj jedinici razočaranih politikom Zorana Milanovića skloniji glasovati za Josipovićevu novoosnovanu stranku nego za SDP, piše Jutarnji list.   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa