Muškatu momjanskom dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti

0
 Vinari Marino Markežić, Rino Prelac, Sergej Sinković i Gianfranco Kozlović s Ivanom Jakovčićem
Vinari Marino Markežić, Rino Prelac, Sergej Sinković i Gianfranco Kozlović s Ivanom Jakovčićem

Ministarstvo poljoprivrede na temelju Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina dodijelilo je zaštićenu oznaku izvornosti za vino „Muškat momjanski“.

Pored postojećih zaštićenih oznaka izvornosti koje su stupile na snagu prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, „Muškat momjanski“ ili „Moscato di Momiano“ prvo je vino u Hrvatskoj kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) nakon ulaska Hrvatske u EU. Rješenje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede na predani zahtjev Udruge proizvođača Momjanskog muškata „Vino Momilianum“.

Na predstavljanju zaštićene oznake izvornosti za ovo vino 27. kolovoza govorili su zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, gradonačelnik Buja Edi Andreašić, Gianfranco Kozlović, predsjednik Udruge „Vino Momilianum“, te Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam.

Edi Andreašić, Gianfranco Kozlović, Ivan Jakovčić i Marijan Bubola
Edi Andreašić, Gianfranco Kozlović, Ivan Jakovčić i Marijan Bubola

Svojim dolaskom podršku su dali zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolović, viša stručna suradnica za zaštitu i valorizaciju autohtonih proizvoda Blanka Sinčić-Pulić, direktor turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba te Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

„Zahvaljujući iznimno pogodnom položaju i mikroklimi, kao i specifičnom sadnom materijalu muškata koji se tradicionalno koristi na Momjanštini, vino Muškat momjanski je jedinstveno na svijetu. Muškat momjanski je možda i najsjajniji brend Bujštine. Zato smo jako ponosni na dobivenu zaštićenu oznaku izvornosti za ovo vino“, rekao je gradonačelnik Buja Edi Andreašić.

Svojstva Muškata momjanskog

Muškat momjanski karakteriziraju sljedeća svojstva: kristalno bistro vino, zelenkasto žute do zlatno žute boje, srednje do jako alkoholno, uravnoteženih kiselina, ekstraktno, izražene cvjetno voćne arome s dominantnim muškatnim karakterom. Desertna vina dobivena su posebnim načinom prerade prosušenog grožđa. Intenzivnijih su nijansi žute boje, jače alkoholna te kompleksnog i bogatog mirisa i okusa, s dominacijom aroma suhog i prosušenog voća (grožđice, suha smokva) te ponekad meda, uz i dalje prisutne muškatne note. Vina su ugodnog i dugotrajnog okusa, s finom retronazalnom aromom.

Vjeruje se da su muškat bijeli ovamo donijeli seljaci iz talijanske regije Furlanije oko 1200. godine. Kroz stoljeća je srastao s lokalnim brežuljcima te s posebnostima klime i tla tog područja postigao iznimnu kvalitetu vina. Postoje brojni stari zapisi o uzgoju muškata bijelog u Momjanu, njegovoj  kvaliteti i utjecaju zemljopisnog područja na kvalitetu.

”Specifičnost čini i područje uzgoja Muškata momjanskog koje je definirano zaštićenom oznakom izvornosti, te pojedinosti koje se odnose na kakvoću i karakteristike vina koje su povezene zemljopisnim uvjetima”, naglasio je Gianfranco Kozlović

Područje Muškata momjanskog

Područje ZOI “Muškat momjanski“ nalazi  se unutar sljedeće granice: krećući od mjesta Kremenje, granicu čini cesta Kremenje-Oskoruš, do skretanja za mjesto Dramac, dalje se po  koti od 180 metara nadmorske visine nastavlja sjeverno od mjesta Merišće i Oskuruš i nastavno prema mjestu Brič. Sjeverno od mjesta Brič granica područja ZOI “Muškat momjanski“ se s državne granice s Republikom Slovenijom premješta na 500 metara udaljenosti od ceste koja vodi od mjesta Brič do mjesta Stancija Vigini te od mjesta Črnci prema mjestu Marušići i nastavlja cestom do mjesta Kremenje.

Jedan od autora specifikacije proizvoda „Muškat momjanski“, dr.sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, na prezentaciji je iznio detalje koji se odnose na specifikaciju i koji ovo vino čine posebnim i jedinstvenim u svijetu. Bubola je istaknuo kako je područje ZOI “Muškat momjanski“ obilježeno jedinstvenim sklopom prirodnih i ljudskih čimbenika na kojem se proizvode visokokvalitetna vina posebnih svojstava. Specifična mikroklima koja objedinjuje utjecaje Mediterana i kontinenta, zaslužna za veće nakupljanje i manju degradaciju primarnih sortnih aroma u grožđu, tla na flišu s povišenim sadržajem karbonata, koja ograničavaju bujnost vinove loze i time utječu na njen uravnotežen vegetativni porast, brdoviti teren s dobrom i redovitom cirkulacijom zraka, koja pospješuje isušivanje vode s nadzemnih organa trsa te sprječava ili umanjuje razvitak bolesti na trsu, glavni su prirodni čimbenici koji ujedinjeni u sinergističkom djelovanju na malom području ZOI “Muškat momjanski“ osiguravaju specifične i jedinstvene uvjete za postizanje vrlo visoke i prepoznatljive kakvoće grožđa i vina.

Kao ljudske čimbenike koji su izravno odgovorni za specifičnosti grožđa i vina ZOI “Muškat momjanski“ Bubola je istaknuo višedesetljetnu selekciju plemki za razmnožavanje sadnog materijala isključivo s najkvalitetnijih trsova iz vinograda s područja Momjana, upravo zbog specifičnosti izvornoga genfonda, kojeg karakteriziraju rastresiti grozdovi s malim bobicama, koji su zahvaljujući tome manje podložni napadu sive plijesni te postižu viši udio šećera i viši udio aromatskih spojeva u grožđu u odnosu na standardni genfond Muškata bijelog. Od ostalih ljudskih čimbenika koji su zahvalni za visoku kvalitetu Muškata momjanskog Bubola je istaknuo i tradicionalni uzgoj trsova na dugo rodno drvo, s niskim prinosima po trsu i hektaru, kao i sustavno plijevljenje mladica, skidanje lišća, zalamanje zaperaka i vršikanje mladica u svrhu postizanja povoljne mikroklime unutar trsa te postupke vinifikacije koji osiguravaju najviši stupanj očuvanja specifične sortne arome u vinu Muškata momjanskog.

Oznaka izvornosti registrirana i talijanskom jeziku

Zaštićena oznaka izvornosti registrirana je kako na hrvatskom jeziku, tako i na talijanskom, na kojem glasi „Moscato di Momiano“, budući da se talijanski jezik tradicionalno već više stoljeća koristi u svakodnevnom govoru na području Momjana, a talijanski je pored hrvatskog službeni jezik na području Grada Buja, kao jedinice lokalne samouprave kojoj Momjan pripada.

O posebnoj kvaliteti vina „Muškat momjanski“ proizvedenih na ovom području najbolje govori njegova prepoznatljivost i čuvenost među ljubiteljima vina u posljednjih stotinjak godina, čemu svjedoče brojni zapisi, kao i brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima i izložbama.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DOKTOR/ICA MEDICINE - SPECIJALIST/ICA PEDIJATAR/ICA

Do: 06.08.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/TEHNIČAR - ZDRAVSTVENI/A VODITELJ/ICA

Do: 06.08.2020.

BRTONIGLA-VERTENEGLIO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA PREDŠKOLSKE DJECE

Do: 06.08.2020.

BRTONIGLA-VERTENEGLIO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/CA U FAST FOOD-U

Do: 06.08.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA